Скупштина општине: Стижу републичке паре за путеве и комби возила

Међу 18 тачака које су се нашле на данашњој седници Скупштине општине Алексинац одржаној због своје хитности, а за ове прилике у великој сали Дома културе, издвојило се неколико. Други овогодишњи ребаланс буџета, Оперативни план одбране од поплава, План генералне регулације Алексинца и именовање вршиоца дужности директора Центра за социјални рад су неке од одлука које је требало хитно усвојити.

Најновија измена овогодишњег општинског буџета уследила је због недавно завршеног конкурса ресорног министарства на коме је општина Алексинац добила средства у висини од 65 милиона и 951 хиљаде динара ради реализације пројекта санације, изградње локалног пута Тешица – Велики Дреновац. Услов да се ова средства користе је да се у општинској каси предвиди новац за плаћање ПДВ-а на одобрену суму вредног 13 милиона и 190 хиљада динара, пошто ова обавеза пада на терет локалне самоуправе. Због ове промене није повећана расходовна страна, пошто је прерасподелом код неких јавних набавки обезбеђено 14 милиона.

Али је због једног другог пројекта, који се такође финансира републичким средствима, дошло до промене приходовне и расходовне стране буџета.

‒ Увећали смо приходе само за износ од седам милиона 968 хиљада и 600 динара, колико износе одобрена средства кабинета министра без портфеља задуженог за демографију. Урадили смо то да бисмо могли да распишемо набавку јер су средства већ пренета у буџет општине Алексинац и то за набавку библиобуса, за набавку комби возила и за израду дечјег игралишта ‒ казала је Вања Стаменковић из Одељења за финансије. 

Приликом образлагања Плана генералне регулације Алексинца, начелник Одељења за привреду Далибор Марковић је казао да је услед великог броја пристиглих примедби грађана организован и поновљен јавни увид и да је било доста „ситних” измена плана.

‒ Било је око 40 појединачних захтева. Обрађивач је свуда где је могао изашао у сусрет грађанима и направио нову регулацију саобраћајнице како би власници објеката, који су за неку малу димензију на јавној површини, били у могућности да озаконе свој објекат – напоменуо је Марковић. 

Због неактивности у дужем периоду општински парламент је одлучио да распусти савете месних заједница у Трњану, Станцима и Прћиловици и да до нових избора послове ових органа обавља повереник. Опозициони одборник из ДСС-а Братислав Дисић је са места упитао шта то не ваља у Прћиловици када је на недавне изборе победио наводно кандидат по вољи владајуће већине и предложио да се у свим месним заједницама због пасивности распусти руководство. Он је још оптужио владајућу већину да у оквиру предизборних активности иде по селима и нуди ваге. Једну такву, по његовом мишљењу, поставили су у Витковцу.

За вршиоца дужности директора Центра за социјални рад именована је Јасмина Николић, дипломирани правник из Алексинца. Скупштина је потврдила мандат одборнику Мирјани Станојевић из Лужана, која је нова чланица општинског парламента пошто је формално престао одборнички мандат недавно преминулом председнику СО Грујуци Вељковићу. Данашњој седници председавао је заменик председника Србобран Милановић. Заседање је почело минутом ћутања поводом преране смрти председника Вељковића и заменице општинског јавног правобраниоца Марине Стефановић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × three =