Скупштина Друштва „Рајевски-Вронски”: Садржајни једногодишњи рад

Годишња скупштина Друштва српско-руског пријатељства „Рајевски-Вронски” са седиштем у Житковцу, одржана протекле недеље у приватним просторијама једног члана  у Алексинцу, показала је богату активност овог удружења иако је подржано са само 70.000 динара буџетских средстава.

Друштво нема довољно средстава за закуп одређеног простора, па је Седница, којој је присуствовало 17 чланова одржана у приватним просторијама. Захваљујући поменутим средствима, као и наплати чланарине, затим донацијама Шпире Вранковића из Вукашиновца и Зорана Јовановића из Швајцарске, мањим делом и још неких чланова, организована је посета Руском дому у Београду и присуство хуманитарном концерту „За децу Донбаса”. Двадесеторо чланова друштва и поштовалаца руског народа и културе путовало је за Београд. Исти број чланова, двадесет, посетило је у октобру Опленац, Тополу и манастир Покајницу.   

– У протеклој години чистили смо и уређивали порту цркве Свете Тројице у Горњем Адровцу. Црква је подигнута на месту погибије Николаја Рајевског, по коме друштво носи назив. Поклонили смо истој цркви више стотина разгледница с мотивима цркве и фотографија Рајевског. Библиотеци цркве у Житковцу смо поклонили више десетина  капиталних књижевних дела. То је иначе дар Љубомира Буцека, ранијег председника Друштва. Организовали смо посету Руској цркви од стране Пјотра Давидова, руског новинара и писца и уредника сајта „Православље” у Русији. Такође смо угостили троје запослених у Руском дому у Београду – казао је  Миодраг Тасић, приликом представљања Извештаја о раду, који је једногласно усвојен.

У њему још и стоји да су чланови Друштва организовано ове године присуствовали поменима историјских догађаја на Шуматовцу, Горњем Адровцу и Делиграду. Сваки нови члан друштва уз чланску карту добијао је и мајицу с амблемима српског и руског народа.  На крају заседања Скупштине, најзаслужнијим члановима Друштва, Шпири Вранковићу и Зорану Јовановићу додељене су специјалне повеље.

У будућем раду посебна пажња ће бити посвећена подмлађивању чланства. 

Насловна фотографија: Архива Друштва српско-руског пријатељства „Рајевски-Вронски”.

Један коментар

  1. Poštovani,

    Interesuje me da li mogu dobiti kontakt udruženja “Rajevski-Vronski.”
    Naime, rado bih pomogla. Takođe, dedovina mi je u Gornjem Adrovcu pa sam još više vezana za ovaj kraj zbog čega sam još više motivisana.
    Hvala puno i srdačan pozdrav!

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven + twenty =