Скуп радио посленика: Јако је важно неговати драмски програм и бринути о њему

У организацији Центра за регионални развој „ДАРС”, Алексинац је у протекла два дана 26. и 27. фебруара, био домаћин дводневног стручног скупа под називом „Радио је велики, само када има документарне емисије”.

О унапређењу документарно-драмског програма на локалним радио станицама са позитивним акцентом на садржаје намењене деци и омладини, очувању националног и културног идентитета, говорили су еминентни предавачи, проф. др Зоран Јевтовић, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Нишу, Департман за новинарство, мр Живојин Ракочевић из Грачанице, дугогодишњи новинар „Политике”, књижевник и председник УНС-а и Власта Н. Ценић, професор књижевности, дечији песник и новинар.

Осим на запаженим стручним предавањима, о овим темама се говорило и на приређеним радионицама под менторским вођством др Зорана Арацког, професора новинарства, Будимира Ничића, дугогодишњег новинара, оснивача Медија центра у Чаглавици и дописника Гласа Америке и дипломираног новинара Нинослава Миљковића, дугогодишњег медијског радника и оснивача неколико локалних медија.

Један од предавача, др Зоран Јевтовић је сумирајући прве утиске указао на значај радио-документарног програма.

– Овај скуп је показао да добар документарни, дечији и драмски програм не треба да буду привилегија само великих центара и великих градова. Свака мала заједница, да би била велика, треба да има такву врсту програма. Да чувајући своју децу, гради будућност, гради идентитет. Оно што би било поента овог скупа то је препорука министарству да код пројектног суфинансирања посебно уведе категорије дечијег драмског програма и документарне репортаже. Да на тај начин, у склопу овог сензационалистичко-таблоидног новинарства које нас са свих страна обасипа, сачувамо оно што је добро за обичног човека, да тај обичан човек има слику о себи и о другим људима. Да имамо слике о нама као људима, а не као о неким комерцијалним потрошачима и роботима који мере живот, врлине и вредности на основу тога колико имају новца, а не колико имају знања и спремности да чују друге и да им помогну. Да будемо људи, што би рекао покојни патријарх Павле. То је добар дух овог скупа – казао је овај универзитетски професор. 

Др Јевтовић је још нагласио и да се на овом едукативном скупу разговарало, пре свега, са људима који се баве радијом, који разумеју и воле овај медиј. Он је приметио да алексиначки медији имају подршку локалног руководства.

Мр Живојин Ракочевић, који се радиом бави на Косову и Метохији у деликатном периоду за наш народ и када је бити новинар било изузетно опасно, изнео је после одржане едукације занимљиве утиске. Иначе Ракочевић је публици штампаних медија познат документарним репортажама објављеним у дневном листу „Политика”.

– Ми смо током овог скупа схватили једну врло озбиљну ствар, да је радио есенцијално жив и да су његове основне форме дијалошке, комуникативне, као и његова топлина и присутност јако важни. Са друге стране, схватили смо колико је он важан за развој деце, колико је важан његов драмски тренутак и то да документаризам буде нешто што је константа и нешто што је методолошки осмишљено на нашим радио станицама. Јако је важна и чињеница да је са тог скупа произашао закључак да према институцијама, и министарству и медијским организацијама, мора поћи та мисао да је јако важно неговати драмски програм и бринути о овом програму и да је радио у том смислу јако, јако важан у општем мозаику језичке и друштвене стварности – препоручио је овај предавач. 

Још један универзитетски професор, са Департмана за новинарство у Нишу, сада у пензији, др Зоран Арацки ову дводневну едукацију оценио је позитивно.

– Мислим да је овај скуп потврдио да потреба за оваквим окупљањем и промишљањем постоји. Сарадња локалних радио станица је изузетно битна. То је једна од кључних порука овог скупа, да је неопходно размењивати програмске садржаје како би они могли да се чују широм Србије. То је суштина. Важност документарног и драмског програма је одувек позната. На томе треба инсистирати и даље, уз чињеницу да тај програм треба да се размењује зато што је врло тешко и скупо правити емисије тог типа – поручио је Арацки. 

Организатори скупа донете закључке проследиће надлежном министарству, и предузеће активности на јачању сарадње радио станица чији су представници похађали ову едукацију. За заинтересоване новинаре и представнике радио станица које нису из различитих разлога присуствовале окупљању у Алексинцу на располагању ће бити аудио и видео снимци.

Стручни скуп о томе како унапредити документарно-драмски програм на локалним радио станицама, са посебним акцентом на садржаје намењене деци и омладини под називом „Радио је велики, само када има документарне емисије” обухватио је више теме. Предавач професор др Зоран Јевтовић је говорио како унапредити документарно-драмски програм на локалним радио станицама, мр Живојин Ракочевић је одржао занимљиво излагање на тему „Значај документарно-драмског програма у очувању националног и културног идентитета”, а Власта Ценић је колегама указао на „Значај документарног и играног програма за децу на радију”.

Пре почетка дводневне едукације минутом ћутања одата је почаст изненада преминулом колеги из Радио Врања Нинославу Смиљковићу.

Едукативни скуп је окупио представнике радио станица из Југоистичне Србије и са Косова и Метохије.

Реализацију пројекта финансијски је помогло Министарство информисања и телекомуникација Републике Србије.

 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 − one =