Синоћ почели „Дани Тихомира Ђорђевића”

Свечаним отварањем изложбе и пригодним предавањем о „Надгробним споменицима средине 19. века у Алексинцу и Липовцу” синоћ су отпочели „Дани Тихомира Ђорђевића”. Предавач и аутор изложбе је Михаило Алић из Београда, чија породица вуче порекло из ових крајева.

Михаило Алић се већ неколико година бави пореклом становништва Алексинца, а такође је обилазио алексиначко и липовачко гробље и тамо је буквално откопао и од заборава и пропадања спасио десетине старих споменика из средине 19. века о којима је говорио баш на синоћњој изложби.

− Најстарији споменици су у Липовцу, они су са краја 18. века онако груби са грубим словима, неравномерним, већ доста пропали и ретко се са њих може и прочитати нешто смислено јер је отпадао материјал и тако даље. У Алексинцу су сачувани споменици из 1820. године па надаље, пошто је таквих споменика било све до почетка индустријализације производње споменика која почиње 1880. године. Таквих споменика из средине 19. века се сачувало јако мало, ја сам месецима тражећи по Старом гробљу успео да пронађем 30, од којих чак и тих 30 нису цели већ десетак њих су само фрагменти – открио нам је Михаило Алић.

Кроз своје истраживање аутор је наилазио на различите занимљиве податке о старим алескиначким породицама по којима неке од улица у нашем граду носе називе.

− Мене је увек интересовало, пошто сам урадио родослов за своју породицу, онда ме је интересовало ко су ти чије споменике проналазим. Понекад то испадне да су то значајни Алексинчани чија презимена носе данас многе улице у граду. Занимљиво је истраживање посебно када пронађете нешто што ће и друге интересовати – закључио је Алић.

Поставка изложбе биће доступна и у наредним данима у Галерији 2, па је у оквиру радног времена Дома културе можете посетити.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 4 =