Сетва скупа – ратари не одустају

Оптимални рок сетве пшенице стартовао је 10. октобра и већ две недеље ратари сеју ову културу на територији наше општине.

Према стручњацима Пољопривредно стручне и саветодавне службе Ниш, и услови сетве су оптимални, јер захваљујући падавинама у септембру месецу услови са аспекта основне обраде земљишта предсетвене припреме саме сетве врло су повољни.

− Имамо повољне услове влаге за основну обраду земљишта, да ли путем орања или применом различитих оруђа за редуковану обраду земљишта. Тако да није толико суво са аспекта самих сетвених радова. Међутим, топли дани, ветрови, врло брзо исуше сетвени слој тако да у том сетвеном слоју нема влаге са аспекта потребе за ницање усева. Тек захваљујући будућим падавинама усеви ће нићи, а неких петнаестак литара било би потребно да би дошло до ницања − рекао је Саша Станковић, саветодавац у ПССС Ниш.

На терену има парцела које су већ никле и ту због велике топлоте сигурно да постоји опасност од деловања, лета вашију које ће са самониклих корова прећи на ове усеве који су млади никли. Треба обратити пажњу и евентуално одрадити мере заштите уколико се појаве лисне ваши, јер могу да пренесу вирусе.

− Очекујемо да ће се сетва завршити врло брзо, за неких петнаестак дана. Постоје још парцеле које су под преткултуром, под кукурузом, и нису још скинуте и надамо се да ће се то брзо завршити. Препорука произвођачима је да обаве што пре сетву. Боље посејати да семе у суво сачека кишу, него после када се закиши каснити са сетвом. Питање је колико ће ти кишни периоди трајати. Може да се одужи сетва за новембар и децембар месец − додаје Станковић.

Оно што мучи ратаре поред недостатка влаге јесу и цене репроматеријала. Ђубрива су врло скупа са ценама које се држе још од пролетос, на том нивоу, а поскупело је семе за око 30% у односу на раније и очекује се да произвођачи доста сеју сопствено семе, такозвано семе из амбара, што није повољно.

− Препорука је да се сеје опет декларисано и квалитетно запрашено, дорођено семе. Јесте да је то већа инвестиција, али је то на неки начин најмања инвестиција у односу на читаву производњу која је ове године врло скупа − препоручује Станковић.

С обзиром на добру тренутну цену пшенице, у овој Служби процењују да ће произвођачи сигурно опет сејати пшеницу као и до сада и да ће се постићи запланирани обим сетве на територији Нишавског округа. 

Насловна фотографија: Илустрација (извор Агроклуб/Јасна Бајсански).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + 19 =