Veće

Шеталиште без кредитног задужења?

На данашњој седници Општинског већа усвојен је и предлог прве измене овогодишњег општинског буџета, који ће бити разматран и на седници скупштине. Ребаланс је, према образложењу председника општине Ненада Станковића, условила одлука да се за уређење пешачке зоне не подиже кредит, већ да се за то искористе постојећа буџетска средства.

‒ Због фискалне консолидације државе, односно неопходности смањења јавног дуга Републике, локалним самоуправама је сугерисано да се кредитно не задужују по сваку цену. Нама је у Министарству финансија речено да у нашем буџету постоје средства и да нам кредит није потребан. Средства постоје и не одустајемо од уређења главне улице у граду ‒ рекао је председник Станковић данас на седници Већа, нагласивши да је Алексинац једна од ретких општина у Србији која у буџету нема кредитно задужење.

Пројекат се реализује заједнички са Министарством привреде, које је издвојило 74 милиона динара, колико ће из буџета издвојити и општина Алексинац плус потребна средства за целокупни ПДВ, тако да ће укупна издвајања из општинске касе бити 104 милиона динара.

Veće

У наставку седнице чланови већа су усвојили предложене измене и допуне Правилника о дисциплинској и материјалној одговорности службеника и намештеника у општини, као и низ одлука које се усклађују са прошле године усвојеним Статутом општине.

Усвојен је и нацрт о утврђивању назива улица и других делова насељених места на територији алексиначке општине. Овај обиман посао је завршен и како је секретар општине Драган Милојевић нагласио све безимене улице у насељима општине добиле су називе.

Општинска влада је усвојила и одлуке о мрежи јавних основних школа на подручју алексиначке општине, која подразумева и укидање истурених одељења у појединим сеоским насељима.

Након данашње седнице Већа, у надлежности ЈКП „Комуналне услуге” биће и управљање јавним паркиралиштима, што подразумева одржавање паркинг простора, организацију и вршење контроле и наплате паркирања, као и услуге уклањања непрописно паркираних возила.

Чланови већа су и на овој седници дали сагласност на вансудска поравнања са грађанима које су ујели пси луталице. Овог пута за обештећење 15 грађана из Алексинца, Добрујевца, Врћеновице, Прћиловице, Краљева, Вакупа, Суботинца, Вукање, Тешице, Ниша и са Алексиначког Рудника, из буџета ће бити издвојено нешто више од пола милиона динара.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × two =