Сеоске жене о насиљу и о насилницима

Истраживања о ставовима сеоских жена о насиљу реализована у двадесетак алексиначких села на узорку од 300 испитаница су показала да је ова тема актуелна, али да још увек није довољно препознатљива у друштву. Иако се 90 одсто испитаница слаже да треба говорити о насиљу, тек нешто више од половине жена сматра да има насиља у заједници.

 

На питање о томе који је вид насиља најчешћи њих 44 одсто сматра да је то физичко, 42 одсто се определило за све наведене облике у анкети, док 5 одсто испитаница сматра да је психичко, 4,66 је заокружило као одговор не знамо и за сексуално и економско насиље се определило 2,34 одсто анкетираних. Истраживачи су тумачећи овакве резултате указали да је јако забрињавајуће што испитанице нису све наведене облике насиља препознале као породично.

Као најчешће жртве насиља препознате су жене и за овај одговор се изјаснило 42,73 одсто анкетираних, затим за децу се определило 18,5,  физички слабије 12,33 и старије људе 12,12 одсто испитаница. Да су најчешће жртве насиља у породици мушкарци определило се 3,97 одсто учесница, односно да су то родитељи 3,75 одсто. Када су у питању одговори ко најчешће врши насиље у породици они су разнолики и крећу се од 18,87 одсто мушкарац, 18,48 муж, 17,13 зависници, родитељи 8,75, отац 14,39, физички јачи 9,33 одсто. Испитанице су врло ретко препознале жене свега 2,33 и децу 2,15 одсто као најчешће извршиоце насиља у породици.

Алкохолизам, наркоманија, коцкање и други пороци су по мишљењу 44 одсто анкетираних жена разлог због чега долази до насиља, а лоша финансијска ситуација је разлог за 12 одсто испитаница. У истом проценту су препознате и психичке болести. Традиционални односи у породици, различите моћи мушкарца и жене, су као разлог насиља на другом месту и за овај одговор се изјаснило 17 одсто жена. Испитанице су свесне да се насиље ретко пријављује, то сматра њих 85 одсто, а на питање да ли познају неке од жртава породичног насиља се изјаснило 73 одсто, али је само 33 одсто анкетираних жена покушало да пружи помоћ жртви.

Већина учесница, њих 75,66 одсто сматра да пријављивање насиља најчешће води ка разводу, док 7,34 одсто је мишљења да то води очувању брака и промене понашања насилника.

Међу анкетираним женама 32 одсто су старости од 45 до 60 година, а највећи број њих 34 процента је између 30 и 45 година живота. Већина испитаница има завршену средњу школу 65 одсто и ниједна није без основне. Највећи број њих је незапослено 55,33 одсто и живе у брачној и ванбрачној заједници.

Изнети подаци су резултати истраживања стручног тима алексиначког Друштва за развој креативности.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − eight =