Село без сељака – Житковац и Житковчани из 1971. године (ВИДЕО)

Како се живело у једном од најнасељенијих села општине Алексинац 70-их година прошлог века, чиме се бавило становништво, какав је био изглед зграда које и данас постоје у насељу, чиме су се људи забављали у слободно време… све су то интересантне теме из прошлости Житковца приказане давне 1971. године у култној емисији „Село без сељакаˮ образовног програма РТВ Београд.

Захваљујући получасовној емисији, насловљеној „Житковачки звуциˮ, млађи имају прилику да виде некадашњи живот варошице, а старији да се подсете тих давних житковачких дана. Црно-бели запис о алексиначком насељу са леве стране Јужне Мораве појавио се и на интернету захваљујући емисији Трезор, на чијем је јутјуб каналу недавно постављен.

Емисија је ових дана почела да кружи и на друштвеној мрежи фејсбук међу Житковчанима и актерима емисије, који су тада били ђаци Основне школе „Вук Караџићˮ, а сада су већ закорачили у треће доба.
На снимку се, поред осталих, виде професорка Мирјана Гавриловић, супруга композитора Јовице Гавриловића и Зоран Живковић, новинар и уредник некадашње АЛТ телевизије.

Из телевизијске приче о Житковцу сазнајемо да је имао омладински хор и био једно од ретких села које је имало клавир. У насељу у којем је данас тешко видети трактор, некада се одржавао курс за трактористе са чак стотину полазника. Памтимо Житковац из двехиљадитих по двема дискотекама, а из ове емисије сазнајемо и да је 70-их омладина имала свој диско клуб.

Иако је у данашње време видео снимак изгубио вредност коју је раније имао, овај из прошлог века представља посебну драгоценост, не само због тога што је један од ретких направљених у то време у овом крају, већ због тога што подсећа на лепа времена када су људи више ценили једини друге и када нам материјално није било приоритет.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × three =