Sednica Skupštine: Novi rebalans i reizbor direktora

Na sednici Skupštine opštine Aleksinac, koja je održana prošle srede, odbornici su usvojili novi rebalans ovogodišnjeg budžeta, kao i izveštaj budžeta za prošlu godinu, a većinom glasova podržan je i reizbor direktora u Javnom preduzeću za puteve i „Komunalnim uslugama“.

Između dve sednice…

Govoreći o aktivnostima između dve sednice, na samom početku zasedanja, predsednik opštine Nenad Stanković istakao je da su trenutno raspisane javne nabavke za izgradnju vodosistema Grejač – Veliki Drenovac, kao i izgradnju primarnog cevovoda Trnjane – Donja Peščanica. Javna nabavka raspisana je i za izgradnju Ulice Živorada Kostića i Novojastrebačke, a dogovoreni su i radovi na izradi fekalne kanalizacije u delu Ulice Ratka Jovića i delu Moravičke ulice, kao i na rekonstrukciji rasvete u parku Brđanka. Prema Stankovićevim rečima, u međuvremenu su potpisani i ugovori koji se odnose na rekonstrukcije seoskih domova u Krušju, Radevcu i Rutevcu, a javna nabavka raspisana je i za asfaltiranje igrališta u Trnjanu, rekonstrukciju objekta Dečije ustanove “Lane” u Tešici, kao i za pripremu projektne dokumentacije za izradu kanalizacije u Žitkovcu i za osvetljenje igrališta u Loćiki i Žitkovcu.

Podsetivši da je u proteklom periodu završeno opremanje zelene pijace u Žitkovcu, predsednik opštine objasnio je da se ovaj prostor trenutno ne koristi zbog problema sa Elektroprivredom i priključka na mrežu. Nakon neuspelih pregovora sa EPS-om, lokalna samouprava će, po njegovim rečima, najverovatnije ovaj problem rešavati tužbom prema Elektrodistribuciji Niš.

Stanković je istakao da će, pored rekonstrukcije zgrade škole “Vožd Karađorđe”, u narednom periodu biti izgrađen i novi most na žitkovačkoj bari, a trenutno je raspisan tender za rekonstrukciju fabrike vode “Bresje”.

Kada je reč o privredi, dve turske kompanije su zainteresovane za otvaranje pogona u Aleksincu, a Stanković je objasnio da je naša opština ušla u užu grupu potencijalnih mesta za investiranje.

Završni račun budžeta

Prva tačka dnevnog reda, razmatranje nacrta odluke o završnom računu budžeta opštine Aleksinac za 2016. godinu, usvojena je nakon duže diskusije, a prema ovom izveštaju protekla godina završena je suficitom od skoro 98 miliona dinara, što je preneto u budžet za ovu godinu.

Predstvanici opozicije, koji su većinom glasali protiv ove tačke, iskoristili su priliku da iskažu svoje nezadovoljstvo strateškim planiranjem i rezultatima aktuelne vlasti. Predstavnik DSS-a Ivan Dimić istakao je da nema vidljivih rezultata u oblasti poljoprivrede, a da navodno korumpirana lokalna vlast i komplikovana procedura ljude navode da odustanu od subvencija. Dimić je istakao da mladim obrazovanim ljudima treba dati poslovnu priliku kako bi ostali ovde, te da se prekine sa partijskim zapošljavanjem. Na ovaj stav odbornika DSS-a reagovao je Slavoljub Veličković iz SNS-a rekavši da je demografija problem cele Srbije, a ne samo Aleksinca, a da se aktuelna uprava trudi da, između ostalog, izgradnjom puteva i regulacijom vodosnabdevanja omogući normalne uslove seoskom stanovništvu, a samim tim i ostanak u zajednici. Predstavnik Stranke Rusa Srbije Svetomir Milanović takođe je izrazio nezadovoljstvo aktuelnim rezultatima, rekavši da se pretežno ulaže u sam Aleksinac, Aleksinački Rudnik, Žitkovac i Tešicu, dok su ostala naselja opštine potpuno marginalizovana.

Diskusija se povela i po pitanju finansiranja primarnih i sekundarnih vodovoda, a odbornik DS-a Boban Ranđelović zamerio je što građani u seoskim sredinama, učestvujući u izgradnji sekundarne mreže, mnogo više plaćaju priključak nego potrošači u gradu. Po njegovom mišljenju, budući korisnici gradske vode ne bi trebalo da participiraju u gradnji mreže, već je to posao lokalne samouprave i javnog preduzeća koji će kasnije eksploatisati taj sistem.

Predsednik Nenad Stanković u replici je istakao da primarnu vodovodnu mrežu građani nikada nisu finansirali i da, kada je reč o sekundarnim cevovodima, u njihovo finansiranje meštani samo delimično učestvuju, a da veće finansiranje ide preko budžeta opštine. Novac koji građani izdvajaju za sufinansiranje gradnje lokalnog cevovoda je, po rečima predsednika Stankovića, njihovo plaćanje priključka na mrežu.

Izmene budžeta

Odbornici su usvojili i izmene i dopune budžeta za ovu godinu, koje podrazumevaju preraspodele prihoda i rashoda u zavisnosti od sredstava koja su po raznim osnovama stigla u opštinsku kasu. Trenutno se planira da budžet za 2017. godinu bude 1.366.496.000 dinara.

Ono što je iziskivalo potrebu da dođe do rebalansa budžeta, prema rečima predsednika Stankovića, pre svega je potreba da se usklade preneta suficitna sredstva koja su pristigla do kraja prošle godine godine, kao i povećanje  sredstava od ekološke takse koja su veća od planiranih, a zbog drugačijeg rešenja Poreske uprave iz opštinskog budžeta moralo je da se vrati i 12 miliona dinara preduzeću “Atenik” na ime preplaćenog poreza na apsolutna prava.

Odbornici Skupštine opštine Aleksinac usvojili su i operativni plan odbrane od poplava na teritoriji naše lokalne samouprave, kao i nekoliko dokumenata koji se odnose na poslovanje Javnog preduzeća za puteve i stambeno-komunalnu delatnost, kao što su izveštaj o poslovanju i odluka o raspodeli dobiti ovog preduzaća. Odbornici opozicije su ovom prilikom napomenuli da se u izveštaju ne vidi da li je novo rukovodstvo prilikom preuzimanja preduzeća zateklo gubitke i u kom iznosu. To bi, kažu, bila polazna osnova za davanje ocene o radu aktuelnog vršioca dužnosti direktora Miloša Miloševića. Opozicioni odbornici izrazili su sumnju u rentabilnost rada Javnog preduzeća za puteve navodeći podatke da u ceni održavanja puteva nabavka asfaltne mase zauzima malu stavku, dok je zarada putara nesrazmerna. Po njima se na taj način plaća preglomazna administracija.

Skupština je usvojila i odluku o organizaciji Opštinske uprave opštine Aleksinac. U svom obrazloženju načelnik Dejan Milošević istakao je da je, nakon devet izmena, bilo potrebno usvojiti ovakav dokument, pošto je on usklađen sa novim zakonskim rešenjima.

Odbornik Ivan Dimić zatražio je od Opštinske uprave da preko zvaničnog sajta opštine ažurnije izveštava građane o svom radu i postavio pitanje koliko stanovnici naše opštine znaju da im ova odluka obezbeđuje nadoknadu troškova za izgubljeno vreme, ako određene poslove ne završe u lokalnoj administraciji zbog grešaka činovnika.

Imenovanje direktora

Skupština opštine Aleksinac izglasala je i predlog rešenja za imenovanje direktora “Zavičajnog muzeja”, a na čelu ove ustanove i u naredne četiri godine biće dosadašnji direktor Aleksandar Nikezić. Reizbor direktora izvršen je i u Javnom preduzeću za puteve i “Komunalnim uslugama”, ali je ovakva odluka većinskog dela skupštine, naišla na osporavanje opozicionih predstavnika, koji su postavili pitanje regularnosti izbora. Predstavnik DSS-a Ivan Dimić ukazao je na navodno štur izveštaj administrativno-mandatne komisije, po kome se, kako kaže, ne vidi na osnovu čega je vršeno bodovanje direktora. I Preduzeće za puteve i “Komunalne usluge” imali su po jednog kandidata za poziciju direktora, što prema Dimićevim rečima ukazuje na to da su ova mesta bila unapred rezervisana. Na ovo Dimićevo osporavanje reagovao je šef odborničke grupe SNS Slavoljub Veličković rekavši da ne vidi ništa sporno u izboru kandidata koji, po odluci komisije, ispunjavaju sve potrebne uslove.

Do kraja zasedanja, koje je trajalo nešto više od šest sati, skupštinska većina imenovala je i članove nadzornih odbora u nekoliko javnih preduzeća čiji je osnivač lokalna samouprava.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − 12 =