Седница Општинског већа: Додељена средства удружењима, расписан конкурс за медије

Општинско веће општине Алексинац је на јутрошњој седници донело више одлука из делокруга својих надлежности, а која се односе на програм постављања мањих монтажних објеката, односно башти, као и одлуке о расподели средстава за суфинансирање рада цивилног сектора. Такође већници су се изјаснили о неколико докумената чије усвајање је у надлежности Скупштине општине Алексинац.

Расписаним овогодишњим конкурсом из буџета општине удружењима грађана, без спортских друштава, било је на располагању 17.200.000 динара што је у односу на претходне године за милион више новаца. То повећање у расподели је припало верским заједницама. Од тих средстава организацијама у области културе додељено је 6.520.000 динара, од тога самим удружењима 2.520.000, КУД-овима 1.500.000, а црквама и верским заједницама 2.500.000 динара. Удружењима за реализовање програма од јавног интереса за општину Алексинац у области заштите животне средине, екологије, ловачких и осталих удружења грађана припало је 4,3 милиона, а онима који се баве социо-хуманитарним активностима додељно је 3,1 милион динара. За удружења националних мањина од предвиђених пола милиона расподељено је 300.000 динара. Преко удружења у области цивилне одбране биће исплаћени противградни стрелци на територији наше општине и за те сврхе су предвиђена 2,5 милиона. Уместо досадашњих 5.000 нето месечних примања, стрелци ће за време ангажовања имати месечну надокнаду од 6.000 динара.

Општинско веће је усвојило и извештаје о утрошеним и оправданим средствима за прошлу годину удружењима која су добила новац из буџета за своје активности. Међу њима су и невладин сектор који се бави развојем спорта и омладине, који је у 2021. години добио 25 милиона буџетских средстава.

Већници су дали и зелено светло за расписивање Конкурса за суфинансирање пројеката из буџета општине Алексинац ради остваривања јавног интереса у области информисања у 2022. години и за те намене опредељено је 6 милиона буџетских средстава.

Општинска влада је усвојила и извештај о раду Првобранилаштва општине Алексинац за 2021. годину у коме, поред осталог, стоји да је у том периоду било 73 поравнања, као мирног решења спора, са грађанима због уједа паса луталица. На данашњој седници било је такође таквих вансудских договора и то у два случаја када је оштећеним особама са Алексиначког Рудника и Рутевца исплаћено по 33.000 динара.

Већници су подржали и први овогодишњи ребаланс Буџета општине Алексинац којим су усклађена пренета средства из прошле године од 385.721.520,00 динара. Та средства су распоређена на више позиција од којих је 35 милиона динара за израду документације неопходне за реновирање и доградњу у Општој болници Алексинац. По договору са Канцеларијом за управљање јавним улагањима која финансира радове, неопходну пројектну документацију односно новац за њену израду, мораће да обезбеди локална самоуправа.

Чланови општинске владе подржали су програм мера подршке пољопривредне политике на локалном нивоу и за те намене обезбеђено је 14 милиона буџетских средстава. Веће је подржало и предлог комисије за спровођење конкурса за избор директора јавних предузећа да се Новица Драгићевић, дипломирани инжењер електронике, именује за првог човека Јавног предузећа за путеве и стамбено комуналну делатност, а Далибора Марковића, дипломираног грађевинског инжењера, за директора ЈКП „Комуналне услуге”. О њиховом именовању, као и ребалансу буџета, коначну реч даће одброници на следећем заседању општинског парламента.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + 4 =