Sedmično oko sto novoobolelih od KOVID-a

Epidemiološka situacija na području opštine Aleksinac se stabilizovala, ali je prerano donositi bilo kakve zaključke. To bi ukratko bio zaključak nakon iznetih podataka na današnjoj sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije, kad je rečeno da je u proteklih sedam dana od 625 testiranih, njih 100 bilo pozitivno na virus korona. To je neznatno smanjenje u odnosu na isti period prethodne sedmice kada je bilo 109 novoobolelih. U nedelji iza nas,u kovid službama obe aleksinačke zdravstvene ustanove, obavljeno je 385 prvih pregleda i dato 16 terapija.

Zbog povećanog broja pacijenata kovid ambulanta u Žitkovcu već neko vreme radi do 22 sata, a noćni kovid rad u Opštoj bolnici, koji je bio organizovan u prošlom piku zaraze, još nije uspostavljen pošto je situacija sada nešto povoljnija nego tada. Za razliku od ranijeg perioda sada lekar u kovid ambulanti, nakon određenih analiza i snimanja, odlučuje koji pacijent nastavlja lečenje u Aleksincu,a ko u Kruševcu. U aleksinačkoj Opštoj bolnici trenutno radi jedan pulmolog, dok je drugi na ispomoći u Kovid bolnici u Kruševcu. Kako je kazao dr Goran Vidić, direktor Opšte bolnice, u ovoj ustanovi su dva radnika pozitivna i za sada se rad odvija po redovnom rasporedu.

U mesecu avgustu u aleksinačkim zdravstvenim ustanovama testirano je 2577 pacijenata i 243 je bilo pozitivno na virus korona. U ovom mesecu broj zaraženih je rastao u drugoj polovini kada je bilo dana sa dvocifrenim brojem obolelih na dnevnom nivou, odnosno trocifreni broj zaraženih na sedmičnom periodu. Mesec je započet sa 17 novoobolelih u prvih sedam dana, u drugih ih je bilo 32, a u trećoj sedmici 67 novootkrivenih sa virusom korona. Već u četvrtoj nedelji avgusta je bilo preko 100 obolelih.

Jedan komentar

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

fourteen + eight =