Sedma sila bez krila

„Sedma sila bez krila” nagrađena na Svetosavskom sajmu

Među nagrađenim knjigama na 16. Svetosavskom sajmu u Nišu našla se i jedna publikacija o medijima „Sedma sila bez krila”, autora Milorada Doderovića, dugogodišnjeg niškog novinara i dopisnika australijskog državno SBS radija. Za autorski i izdavački doprinos ovoj knjizi u izdanju novosadskog „Prometeja” i niške Agencije „Svici” dodeljena je nagrada „Svetosavski pečat”.

Četrdesetogodišnji novinarski rad Doderović je pretočio u ovaj svojevrsni priručnik za novinare, ali i značajan dokument koji svedoči o jednom vremenu, ali i ljudima iz tog perioda.

Sedma sila bez krilaU obrazloženju o dodeli ove nagrade tročlani žiri kojim je predsedavao književnik Velibor Petković, a činili su ga još Aleksandar Blagojević i Dejan Kostić, pored ostalog je rečeno:

„Život posvećen novinarstvu u kojem je profesionalno četiri decenije Doderović je pretočio u dragocenu knjigu čijim podnaslom ‘Mojih prvih 40’ autoiročnično potvrćuje da novinara nikada ne idu u penziju, već nastavljaju da pišu i govore ‘do poslednjeg daha’. Sa ukupno 72 zapisa /priča/ iz novinarskog života, autor je uspeo da prevlada medijsku maksimu da ‘novinarska slava traje samo 24 sata’, zabeleživši priručnik za sećanje starijima/ i učenja profesionalnog pristupa /mlađim žurnalistima/. Time je otrgao od zaborava ne samo detalje iz svoje bogate novinarske biografije, nego je dao i značajan doprinos hronici Niša, grada kroz koji vekovima protiču Nišava i istorija…” 

Jeste velika stvar pisati i govoriti slobodno, ali je svojevrsna zloupotreba slobode ako ne govorite istinito i odgovorno, poručio je dobitnik nagrade Milorad Doderović, obraćajući se kako je naveo, novinarima, političarima i svima koji su prisutni u medijima i društvenim mrežama.

̶ Sve drugo je hajdparkovska sloboda i otrovna manipulacija javnošću, ili je pristajanje na sluganstvo ovima ili onima, što često vodi u kršenje novinarskog kodeksa. A što se tiče novinara, parafrazirao bih uvaženog i legendarnog kolegu Sašu Dimitrijevića, koji posle lakog i štetnog gašenja Radio Niša, sada živi u Oslu i otuda šalje priloge najuglednijim srpskim medijima. On kaže da je novinar čovek koji, baveći se tuđim sudbinama i životima često zaboravi sopstveni život ̶ rekao je pored ostalog Doderović, kritikujući medije kojih, osim niškog eparhijskog radija, nije bilo na svečanosti dodele sajamskih nagrada. 

Knjigu „Sedma sila bez krila”, za koju je najavio i prošireno izdanje, autor je posvetio 40-godišnjici profesionalnog novianrskog rada i 25-godišnjici rada na australijskom radiju.

Svetosavski sajam knjiga u Nišu zatvara se sutra, odnosno 6. marta.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

15 − nine =