Sedma sila bez krila

„Седма сила без крила” награђена на Светосавском сајму

Међу награђеним књигама на 16. Светосавском сајму у Нишу нашла се и једна публикација о медијима „Седма сила без крила”, аутора Милорада Додеровића, дугогодишњег нишког новинара и дописника аустралијског државно СБС радија. За ауторски и издавачки допринос овој књизи у издању новосадског „Прометеја” и нишке Агенције „Свици” додељена је награда „Светосавски печат”.

Четрдесетогодишњи новинарски рад Додеровић је преточио у овај својеврсни приручник за новинаре, али и значајан документ који сведочи о једном времену, али и људима из тог периода.

Sedma sila bez krilaУ образложењу о додели ове награде трочлани жири којим је председавао књижевник Велибор Петковић, а чинили су га још Александар Благојевић и Дејан Костић, поред осталог је речено:

„Живот посвећен новинарству у којем је професионално четири деценије Додеровић је преточио у драгоцену књигу чијим поднаслом ‘Мојих првих 40’ аутоирочнично потврћује да новинара никада не иду у пензију, већ настављају да пишу и говоре ‘до последњег даха’. Са укупно 72 записа /прича/ из новинарског живота, аутор је успео да превлада медијску максиму да ‘новинарска слава траје само 24 сата’, забележивши приручник за сећање старијима/ и учења професионалног приступа /млађим журналистима/. Тиме је отргао од заборава не само детаље из своје богате новинарске биографије, него је дао и значајан допринос хроници Ниша, града кроз који вековима протичу Нишава и историја…” 

Јесте велика ствар писати и говорити слободно, али је својеврсна злоупотреба слободе ако не говорите истинито и одговорно, поручио је добитник награде Милорад Додеровић, обраћајући се како је навео, новинарима, политичарима и свима који су присутни у медијима и друштвеним мрежама.

̶ Све друго је хајдпарковска слобода и отровна манипулација јавношћу, или је пристајање на слуганство овима или онима, што често води у кршење новинарског кодекса. А што се тиче новинара, парафразирао бих уваженог и легендарног колегу Сашу Димитријевића, који после лаког и штетног гашења Радио Ниша, сада живи у Ослу и отуда шаље прилоге најугледнијим српским медијима. Он каже да је новинар човек који, бавећи се туђим судбинама и животима често заборави сопствени живот ̶ рекао је поред осталог Додеровић, критикујући медије којих, осим нишког епархијског радија, није било на свечаности доделе сајамских награда. 

Књигу „Седма сила без крила”, за коју је најавио и проширено издање, аутор је посветио 40-годишњици професионалног новианрског рада и 25-годишњици рада на аустралијском радију.

Светосавски сајам књига у Нишу затвара се сутра, односно 6. марта.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − 7 =