Сећање на Шуматовачку битку: Победа која није искоришћена

Поменом палим борцима код спомен обележја на узвишењу Шуматовац и полагањем венаца, данас је обележена 147. годишњица једне од најзначајнијих битака у Првом српско-турском рату 1876. године.

На спомен-крст венце су положиле делегације Општине Алексинац предвођена председником општине Далибором Радичевићем, Војске Србије, Удружења резервних војних старешина, Удружења бораца, Савеза Козака Балкана „Балканска козачка војска”, представници Руског споменичког наслеђа Србије из Ниша и Друштва српско-руског пријатељства „Рајевски-Вронски”.

Битка на Шуматовцу је, према мишљењу историчара Зорана Стевановића, прекретница у српско-турском рату, али нажалост, она се обележава само у општини Алексинац.

‒ Моје лично мишљење је да она треба да буде обележена у календару Републичких манифестација јер има тај значај. То је највећа и најсјајнија победа српске војске над турском војском на Шуматовачком вису којим је заустављен продор Турака на десној обали Мораве, даље ка Делиграду и ка унутрашњости Србије ‒ истиче наш саговорник.

Стевановић још и додаје, да на нашу жалост, ту велику победу коју је освојила српска војска, генерал Черњајев није адекватно искористио.

‒ Док је он увидео величину турског пораза, који су оставили скоро 2.000 мртвих на овом простору, Турци су се већ консолидовали, тако да је његов покушај даљег напредовања ка Нишу био заустављен. Турци ће, пребацивши своје главне снаге надмудрити генерала Черњајева. Главнокомандујући турске војске Абдул Керим паша продро је левом обалом Мораве ударивши преко Моравца, Житковца, Прћиловице на Адровачке висове и ту ће доћи до чувене Битке на Горњем Адровцу која се неуспешно по нас завршила ‒ објашњава овај историчар.

Овогодишње обележавање Битке на Шуматовцу завршено је уметничким програмом у организацији Центра за културу и уметност.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − 9 =