Сећање на победу антифашистичке коалиције над фашизмом

Полагањем цвећа код Споменика слободе на Брђанки данас је обележен 7. јул-Дан устанка народа Србије у Другом светском рату.

Одбор за неговање традиција и обележавње значајних историјских датума наше општине и Удружење бораца Народноослободилаког рата организовали су обележавање од антифашистичког устанка, од догађај који се догодио у Белој Цркви овај дан.

Цвеће су овом приликом положиле делегације локалне самоуправе, Удружења бораца НОР-а и Удружења пензионера, а након полагања цвећа присутнима се обратио секретар алексиначког Удружења бораца Мића Милојевић.

− Проток времена од тада до данас је велики. Прошле године овај дан је обележен за југоисток Србије као централна прослава 26. јуна у Нишу на Бубњу. такво обележавање било је и 1981.године, река људи је тада од центра Ниша према Бубњу затворила сав саобраћај, а данас на један такав скуп ми не можемо да очекујемо више од пар хиљада па чак и мање људи. То је учинио проток времена. На нама није да то исправљамо и говоримо како треба да то буде што масовније, на нама је да одржавамо сећање на овај дан јер овај дан и сећање на овај дан је сећање на победу добра над злим. Сећање на победу антифашистичке коалиције над фашизмом. То не сме да се забиорави јер ако се то заборави онда ће зло поново да победи и добро ће морати поново да се бори. а тих назнака постоји и данас у свету. Ми треба да памтимо све оне који су од 1941. до 1945. до коначног ослобођења дали своје животе за данашњу слободу. То је највећа вредност коју треба да памтимо и не смемо дозволити да се ти људи забораве − рекао је Милојевић.

Делегација Удружење бораца је пре данашњег обележавања са руководством месне заједнице Доњи Адровац положила цвеће на спомен обележје у овом месту.

Након данашњег предстоје нам и друга обележавања као што су Договор код љубешке скеле, формирње Озренског партизанског одреда и обелажавања везана за неке друге историјска датуме, јер овај крај је пун историје и пун историјских места.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 + one =