Савет о гужвама у специјалистичким амбулантама

Након што је на прошлој седници Савета за здравље општине Алексинац било приговора на рад ортопедског одељења Опште болнице, на јучерашњем заседању пристигло је обавештење ове здравствене установе.

У одговору који је потписао примаријус др Горан Видић, спец. ортопедије и вршилац дужности директора Опште болнице Алексинац наводи се да ова установа има три ортопеда који покривају 24 часа рад у амбуланти и оперативној сали. Како је објашњено, за сваки оперативни захват су потребна два ортопеда, тако се понекад деси да установа нема на располагање специјалисту који би у то време радио у амбуланти. Нарочито је таква ситуација, када је неко од ортопеда на боловању, а такав је случај са једним доктором који дуже време има здравствене проблеме. Током овог заседања се чуло да и на осталим одељењима није боља ситуација и да се годинама боре са хроничним недостатком кадрова.

На јучерашњој седници Савет је прихватио да узме учешће у обележавању Европске недеље урбане мобилности која се ове године одржава од 16 до 22. септембра. Овом приликом одређена су два члана Савета који ће бити у Комисијама које организују такмичења.

Ово заседање је била прилика да се поново, након две године паузе због епидемијске ситуације, разматра организација и спровођење првог превентивног прегледа у средњим школама на територији општине Алексинац. Пре две године је ова акција била при крају, али сада мора све из почетка. Педагози ће спровести анкету, а након тога ће и бити одрађени гинеколошки прегледи за ученице треће и четврте године.

Ни ово заседање није протекло без извештаја о броју тестираних и позитивних на корону који садржи податке за јул, август и прву недељу септембра месеца. У јулу је у обе здравствене установе тестирано 2369 лица од којих је 579 било позитивно на корону, у августу је тестирано за око хиљаду и по особа више, односно 3926, а позитивно је било 1255. Када је реч о првих седам дана овог месеца, урађено је 735 тестова, од којих је 124 било позитивно. Како кажу стручњаци, овај пик био је са лакшим тегобама, а угрожени пацијенти су слати у Крушевац. Оно што забрињава јесте повећање броја заражених међу децом школског узраста у последња три дана.

Када је реч о вакцинацији, скроман је број грађана општине Алексинац који су били заинтересовани у летњим месецима за вакцинацију против вируса ковид. Углавном су то биле особе које су већ примиле неку дозу ове заштите. Тако је током претходна два месеца, у јулу и августу, на вакциналном пункту у Алексинцу дато укупно 695 вакцина против ковида свих произвођача. Највише је оних који су примили четврту дозу, њих 612, а само 83 особе су заштићене са неком од прве три дозе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + 1 =