Sastanak predstavnika Stranke Rusa u Srbiji sa aleksinačkim poljoprivrednicima

Pripremio Srđan Ilić

U organizaciji Opštinskog odbora Stranke Rusa u Srbiji danas je u Žitkovcu održan sastanak predstavnika zemljoradničke zadruge „Eko agrar 2014“ iz Bele Crkve sa poljoprivrednim proizvođačima koji su zainteresovani za saradnju sa ovom zadrugom.

Svi poljoprivrednici koji žele da se bave ekološkom proizvodnjom moći će da računaju na siguran plasman svojih proizvoda posredstvom zadruge „Eko agrar 2014“, rečeno je na sastanku kome je predsedavao Svetomir Milanović, odbornik i predsednik OO Stranke Rusa u Aleksincu.

– Vidimo sada našu šansu da na rusko tržište izvezemo tu robu, uz saglasnost Ruske Federacije i uz pomoć naše komore i lokalne samouprave, ali moramo da radimo na tim projektima i da istrajemo do kraja. Mi smo dogovorili da, pošto sada nismo u situaciji da sve to finasiramo, dobijemo seme, đubrivo, plastenike, pa da sve to, ili bar 70 posto vrednosti, otplatimo i vratimo kroz proizvodnju hrane.

Dragan Cvetković, zamenik direktora zadruge, inače predsednik Stranke Rusa u Srbiji, kaže da je uslov za saradnju sa zadrugom orjentacija na konkretnu proizvodnju u ekološkim uslovima.

– Poljoprivrednici mogu da budu naši članovi i moraju se opredeliti čime će se baviti, da li će proizvodnjom paradajza, luka ili nečeg drugog, to jest da ne bude svaštarska proizvodnja. Ovo je malo ozbiljniji projekat i dugotrajan je. Drugo, mi nemamo zemlju pripremljenu za to, ali ćemo nabaviti sve za godinu dana probne proizvodnje. Poljoprivrednici, takođe, moraju prijaviti to zemljište i da se žele baviti organskom hranom.

Što se plasmana tiče, naglašava naš sagovornik, tu ne bi bilo nikakvih problema, jer zadruga ima saradnju sa firmama u Rusiji, Belorusiji i Kazahstanu. Šta će od svega ovoga biti realizovano, ostaje tek da se vidi.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven − 2 =