Шанса за додатну зараду

Географски положај и лепота наше општине прилика су за добру зараду у туризму. Тим поводом Министарство туризма и омладине позива физичка лица да изврше категоризацију угоститељских објеката у којима пружају услуге смештаја, а захтев за категоризацију се подноси преко еТуристе.

Како стоји у објави на званичном сајту Општине Алексинац, Законом о угоститељству прописана је обавеза угоститеља који пружа услуге смештаја у објектима домаће радиности (кућа, апартман и соба) и објектима сеоског туристичког домаћинства, да изврши категоризацију тих објеката. С тим у вези позивају се сва физичка лица која услуге смештаја пружају на начин супротан наведеном закону, да се у што краћем року обрате јединици локалне самоуправе и поднесу захтев за категоризацију угоститељског објекта за смештај.

По добијању решења о категоризацији угоститељски објекат и угоститељ ће бити евидентирани у систем еТуристе, на који начин ће, у складу са позитивним прописима, моћи да наставе са пружањем угоститељских услуга смештаја на законит начин.

Физичко лице у наведеним категорисаним објектима угоститељске услуге може да пружа непосредно или преко посредника, који може бити само правно лице или предузетник. У случају посредовања физичко лице и посредник закључују међусобни уговор који се ради евидентирања доставља органу јединице локалне самоуправе. У супротном, физичко лице је прекршајно одговорно, а запрећене казне се крећу у распону од 150.000 до 350.000 динара.

За све додатне информације и пружање стручне помоћи на располагању је локална самоуправа којој се заинтересовани могу обратити путем мејла stefan.djuric@aleksinac.org или на телефеон 018 809 007. Такође, на располагању је и Министарство туризма и омладине путем мejла turizam@mto.gov.rs ili eturista@mto.gov.rs.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven + fifteen =