Нова енергија по старом тексту

Након десетак година на даскама Дома културе поново се нашао комад „Лажа и паралажа” Јована Стерије Поповића, овог пута у извођењу чланова Студија глуме Центра за културу и уметност Алексинац.

На премијери ове представе, у петак увече, бриљирали су млади глумци Лазар Стамболић, Алекса Паовић, Миља Маринковић, Јован Недељковић, Кристина Стојановић, Доротеа Николић и Дора Васић уз помоћ Срђана Стојадиновића, а под будним оком Биљане Николић која је режирала ову представу и младе глумачке нараштаје учила тајнама глуме.

Како је након представе рекла Биљана Николић, да се ради овај комад није била њена идеја, већ је Милош Паовић предложио текст, па су искористили верзију коју је Дука Јовановић радио пре десетак година.

− Мени је ово Милош дао на читање, па смо нешто адаптирали, прилагодили њима. Додали смо још и два нова лика. По оригиналном тексту је једна Марија. У том смислу, није била моја намера. То је била његова жеља. Ја сам била скептик, морам да признам. Прво због језика, који је специфичан, због тежине. То је класика, није лако − каже Биљана Николић.

Она је додала да је Паовић био упоран у тој намери да баш тај текст поставе, јер је мислио да имају двоје главних глумаца,  да су Миља и Алекса управо двоје главних, а тако је и испало.

− Некако смо кренули у све то са мојом огромном сумњом, па сам ја негде инсистирала да имам некога ко ће ми помоћи око сценског покрета, то је Младен Милојковић, мој колега, глумац из Ниша који се иначе бави сценским покретом. Велики акценат смо бацили на то да све буде атрактивно, у покрету, интензивно и занимљиво за гледање и да већину ствари, које не можемо да надоместимо говором, да то управо уради покрет. Чини ми се да смо то успели − закључује Биљана.

Неки од младих глумаца били су сада први пут на сцени. То се и препознало и видело, ко је ту први пут, ко није, ко има искуства. Други проблем је био и тај што је већина трупе припремала и упис на факултет упоредо са представом. Међутим, Алекси Паовићу то није сметало да заблиста на сцени.

− Било је изузетно тешко зато што смо ту нас четворо из екипе који смо спремали пријемни испит за факултет. Сва срећа да смо га сви уписали, и имали смо велике потешкоће с тим. Пробе су биле на сваких двадесет дана, тако да је било тешко и напорно, али смо свом силом изгурали ову представу − каже овај млади глумац.

Након ове премијере, алексиначка публика мало ће сачекати на прву репризу ове представе, јер се наредно играње комада „Лажа и паралажа” очекује након лета и одмора, а пре него што део поставке оде на факултете.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 3 =