Са скупштинске говорнице: Одборници о јавном и ученичком превозу

Јавни превоз је озбиљан проблем који годинама, па и деценијама, оптерећује алексиначку локалну самоуправу. Било је више покушаја на овај или онај начин да он буде решен у најбољем интересу грађана, али и самог општинског буџета. За сада то не иде по жељи корисника услуга и општинских служби задужених за решавање овог проблема. Тендер о јавно-приватном партнерству је пропао пошто се на расписаном конкурсу ни један превозник није јавио. Повећана су и давања из буџета превознику путем ученичких карти, али за сада и то није гарант предвидивог и стабилног јавног превоза.

Ова тема је на неки начин била предмет интересовања већника и одборника на седницама општинске владе и парламента. На овим телима донета је и усвојена Одлука о регресирању трошкова превоза ученика основних и средњих школа у Алексинцу. На основу овог документа право на регресирање трошкова превоза имају основци који похађају школу и имају пребивалиште на територији наше општине и наши ученици који иду у школу на територији друге општине ако је она најближа њиховом месту живљења. И ове карте се регресирају у потпуности, што је и законска обавеза.

Што се тиче средњошколаца, ту се регресирају месечне карте у висини од 50 одсто и то само за ученике који су са наше територије и похађају алексиначке средње школе. Већник Александар Стефановић затражио је информацију колико би коштало буџет да се и средњошколцима рефундира карта сто одсто.

Већник Александар Стефановић

Одборник Драгослав Радојковић Дале је за скупштинском говорницом препричао разговор из атобуса са ђацима који путују у нишке школе и упозорио је да је то велики издатак за њихов кућни буџет. Радојковић је затражио да се тим ученицима, макар онима који стичу образовање у областима којих нема у алексиначким установама, такође, регресира пут.

Одборник Драгослав Радојковић – Дале (фотографија из архиве)

Сличан предлог је изнео и одборник Иван Димић, затраживши да се свим алексиначким средњошколцима који путују у средње школе које се налазе на удљености до 40 километара од Алексинца регресира превоз у истом износу као и ученицима који похађају наставу у нашем граду. Ако то није могуће, Димић се придружио захтеву да макар то буде за ђаке који се школују за занимања којих нема у Алексинцу.

Одборник Иван Димић

Одборник професор Славољуб Величковић је упозорио општински парламент на једну појаву када је у питању политика уписа. Он је напоменуо да годинама алексиначке средње школе добијају мање места за упис него што је број ученика који заврше основну школу на подручју општине Алексинац. С друге стране, што се тиче Ниша ту је обрнут случај. Редовно им се додељује већа уписна квота, него што им је број ђака који у генерацији заврши осмогодишње школовање.

професор Славољуб Величковић (фотографија из архиве)

Председник општине Далибор Радичевић је обраћајући се присутнима нагласио сву сложеност око јавног превоза и да је плаћање дела месечних карата алексиначким средњошколцима и то онима који похађају средње школе у нашем граду, покушај да се финансијски помогне бољем функционисању јавног саобраћаја на подручју општине Алексинац. Он је додао да је циљ обезбедити стабилан јавни превоз, а у исто време не угрозити сувише финансијски буџет.

Далибор Радичевић, председник општине Алексинац

Стиче се утисак да ће јавни и ученички превоз бити веома важна тема приликом израде Буџета општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 5 =