Са пола пара до енергетске ефикасности објеката

Заинтересовани Алексинчани који желе да енергетски санирају своје стамбене објекте, а да им у томе финансијски помогне локална самоуправа, од сада су корак ближе радовима. У оквиру реализације Програма суфинансирања енергетске санације породичних кућа и станова у оквиру пројекта „Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији”, који спроводи општина Алексинац у 2023. години, а у циљу финансијске подршке домаћинствима у процесу енергетске санације, Општина Алексинац је објавила Јавни позив за заинтересована домаћинства и списак изабраних субјеката који се баве производњом, услугама и радовима на енергетској санацији стамбених објеката.

Укупно планирана бесповратна средства која Општина, заједно са средствима Министарства, додељује путем овог позива износе девет милиона динара, а максимални удео бесповратних средстава за појединачне мере износи до 50 процената од укупне вредности пројекта.

Јавни позив ће трајати до утрошка средстава, а најдуже до краја ове календарске године и пријавна документација за Јавни позив може се преузети на званичној интернет презентацији општине Алексинац aleksinac.org или на пријавници Општине.

Иначе, домаћинства која остваре право на суфинансирање могу набавити добра или услуге искључиво од привредних субјеката који су изабрани путем Јавног позива.

За замену спољних прозора и врата јавиле су се четири фирме и то „Сунце Маринковић” из Крагујевца, сокобањски „Ник-пласт”, СЗПУР „Лука С” из Власотинца и „2 М-профил” из Алексинца. Највише фирми, чак 12, радиће уградњу соларних панела и пратеће инсталације за производњу електричне енергије за сопствене потребе и то су овдашњи ИР „Mарconi”, „Мост” из Ужица, „RS inženjering” из Ћуприје, „Сораби РС” и „Профилкон” из Врања, „Павизо” из Крагујевца, „С.О.К.” из Краљева, „MT-Kомех” из Београда и две фирме из Банатског Карловца, „Abi solar Balkan” и „Aton solar”. „Green watt innovations” и „Телефон инжењеринг” из Београда обављаће послове по више ставки, а то су инсталација котлова на природни гас или биомасу, уградња топлотних пумпи, замена постојеће или уградња нове цевне мреже, грејних тела-радијатора и пратећег прибора, уградња соларних колектора у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде и постављање материјала за термичку изолацију зидова.

За све додатне информације и обавештења у вези са Јавним позивом заинтересовани грађани могу да се обрате заменици председника општине Алексинац, на контакт телефон: 060/318-22-09, као и путем електронске адресе zamenik@aleksinac.org.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + eleven =