Sa novom godinom i zabrana uzgoja životinja za krzno

Farme „krznašica“ u 2019. godini postaju ilegalne, a kazne za one koji se ogluše o ovoj činjenici iznose od sto hiljada do milion dinara. Nakon deset godina čekanja, konačno u Srbiji je stupila na snagu zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna. To je saopštilo Udruženje za zaštitu i prava životinja „Sloboda za životinje” u mejlu koji je stigao našoj redakciji.

-Ova zabrana inicirana je Zakonom o dobrobiti životinja još 2009. godine čime je zabranjeno „držanje, reprodukcija, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože“ što je većina građana pozdravila, uz podršku udruženja koja su brojnim kampanjama i javnim akcijama radila na tome da i Srbija bude zemlja u kojoj životinje neće biti ubijane radi krzna – kaže Tamara Jeftović iz ovog Udruženja.

U Evropi zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna primjenjuje se u Velikoj Britaniji, Austriji, Makedoniji, Sloveniji, Belgiji, Nemačkoj, Švedskoj, Hrvatskoj i Luksemburgu. Propisane zabrane s prelaznim periodima koji su u toku postoje u Holandiji, Češkoj, Norveškoj, Danskoj. U Španiji je zabranjeno otvaranje farmi krznašica iz ekoloških razloga. Švajcarska nema formalnu zabranu, ali jako strogi propisi držanja životinja za potrebe dobijanja krzna ne dozvoljavaju uzgoj, navodi se u pristiglom mejlu.
-Sa novom godinom počinje jedno potpuno novo razdoblje za životinje u Srbiji. Podsećamo da je Zakon o dobrobiti životinja Republike Srbije izuzetno napredan i pisan po uzoru na zakone razvijenijih zemalja, a njegova potpuna primena predstavlja ogroman korak u oslobođenju životinja- poručuju iz Udruženja „Sloboda za životinje“.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ten − nine =