Са митрополитом Арсенијем о нашем црквеном животу и улози цркве у друштву

Његово високопреосвештенство митрополит нишки господин Арсеније је јуче на Духовни уторак, 25. јуна, служио Свету архијерејску литургију у новоизграђеном и освећеном храму Свете Тројица у Дражевцу. Већ сутра митрополит Арсеније биће у Доњем Љубешу где је изграђен још један нови верски објекат на територији наше општине.

У разговору за наш медиј први човек нишке епархије истиче да се последњих пар година много младих људи вратило цркви и да је иницијатива, од пре 5-6 година, за изградњу цркве у Дражевцу потекла управо од младих људи.

‒ Био је млад одбор, грађевински одбор који је желео да се изгради црква у Дражевцу и долазили су код мене да питају за благослов. Нашли су се и добри људи који су исфинансирали читав овај пројекат изградње цркве, јер то, поготово у данашње време, није јефтино. Захваљујући добротворима који су дали, што кажу, од себе велики допринос, ова црква је за врло кратко време изграђена. Морам да кажем да је то једна од цркава која је најбрже изграђена на територији нишке епархије ‒ објашњава господин Арсеније.

Уз његову констатацију да је у општини Алексинац у протеклих пар година била сигурно десетина нових цркава које су он и свештенство освештали, најављује да ће таквих радосних тренутака бити још у току ове године.

‒ Већ сутра у селу Доњи Љубеш освећујемо нову цркву. То је показатељ тога да се људи враћају цркви, враћају се својим коренима, својој вери, јер иницијатива долази од самих људи, мештана. Није иницијатива од стране цркве и никоме нисмо ми те цркве ту наметнули, него су сами мештани долазили код мене на разговор и тражили да се подигне црква у њиховом селу. Тако да ће до краја године бити још неколико нових цркава ‒ објашњава наш саговорник тренутни верски живот у нашој општини.

Митрополит Арсеније на питање о улози цркве у очувању нашег појединачног и колективног индетитета каже да основна и главна мисија цркве јесте да проповеда јеванђеље, да проповеда Христа и да народ приводи Христу, да говори о вечном животу и спасењу човека. Он истиче да је то основна и главна мисија цркве, Српске православне цркве, која већ више од осам векова постоји и делује на овим просторима, а која је од Светог Саве аутокефална.

‒ Црква је увек била уз свој народ, и у оним најтежим временима и у време турског ропства црква је та која је сачувала идентитет српског народа, и језик и писмо и културу и веру. Дакле све. Чак и у оним моментима када нисмо имали државу, када смо били окупирани од стране окупатора, црква је чак преузимала улогу државе у тим, да кажем, тешким околностима. Ево и данас видимо да је на територији Косова и Метохије само црква присутна, и верујте ја сам пре неколико дана био у манастиру Дечанима, и да није цркве и да није свештенства, монаштва остало тамо, верујем да ни наш народ не би остао тамо иако живе у врло тешким околностима. Црква је увек била и увек ће бити уз свој народ ‒ каже челни човек нишке епархије.

За крај овог мини разговора замолили смо нишког митрополита да пошаље поруку верницима, али и свим грађанима наше општине који се у овом саврменом начину живота сусрећу са многим изазовима.

‒ Порука је да будемо људи, то је најосновније и да будемо хришћани. Да поштујемо и волимо своје ближње, а ближњи је сваки човек. Да будемо јединствени, да будемо сложни, једино тако у јединству, слози и љубави, међусобном праштању, толеранцији можемо да напредујемо као народ, као држава и као црква ‒ поручио је некада владика, а сада митрополит Арсеније.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × two =