Ове године очекује се добар принос

На територији општине Алексинац средином прошле недеље кренула је жетва стрних усева и обаљени су први откоси јечма. Углавном је жетва јечма привршена пре наиласка овог кишног таласа, и како процењују стручњаци, резултати су изузетно добри.

Произвођачи су постигли приносе и преко 6 тона по хектару и саветодавац из Пољопривредно стручне и саветодавне службе Ниш Саша Станковић процењује да ће принос бити изнад вишегодишњег просека, негде око пет, пет и по тона по хектару.

− Што се тиче жетве јечма, очекујемо да се она заврши са стабилизацијом овог времена до краја недеље, а у међувремену је кренула и жетва пшенице. Произвођачи користе повољне услове да изађу комбајнима и да жању пшеницу, јер свака падавина, и ова што је била, сигурно да нарушава квалитет зрна који је ове године изузетно добар. Неочекивано, али хектолитар се креће преко 800 килограма по кубику и очекују се да приноси буду на нивоу вишегодишњег просека. Биће као и код јечма произвођача који ће постићи високе приносе, али ће просек бити око пет тона по хектару – појашњава овај стручњак.

Иначе, приноси на територији општине Алексинац су изузетно добри на основу онога што се могло очекивати након касне сетве, чак средином децембра, и с обзиром на сушу која је била у априлу месецу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − 1 =