Родитељи жељни информација, подршке и охрабрења

Мала сала Основне школе „Вожд Карађорђе”, у којој је организована трибина, као начин подршке родитељима, поводом недавне трагедије у Основној школи „Владислав Рибникар”, била је јуче пуна родитеља, чија деца похађају ову алексиначку школу.

На трибини су говорили стручњаци: др Жељко Младеновић, психолог Високе васп-мед. школе Алексинац, Тања Николић Карановић, психолог у Центру за социјални рад Алексинац, Снежана Петровић и Мирјана Новковић, психолог и педагог ове школе, Александар Срнић, вероучитељ, Милица Вучковић, школски полицајац и Маја Радоман Цветићанин, директор ове образовне установе. На самом крају, родитељи су имали прилику да поставе питања и разговарају са предавачима.

Најдужу реч имао је др Жељко Младеновић, који је одговарао на питања родитеља, делио своја искуства, али и корисне савете. Истакао је и то да су данашња деца другачија, него што су била раније, да родитељ држи главну улогу. Напоменуо је како су се данас сви охладили, али је и навео решење.

— Топлина се вежба. Они јесу хладни зато што им нико није показао како комуникација треба да изгледа. Комуницирају преко уређаја и са уређајем, не са живим људима. Између помисли да нешто урадимо, понашања, између су емоције: страх, стид, емпатија… То филтрира шта ћемо да урадимо. Деца сада више немају то „између”, нико им не показује да би ту „нешто између” требало да буде. Све је то сада пребачено на „неку страну тамо” иза неког екрана, или на неком екрану. Не између двоје људи — појаснио је др Младеновић.

Једна од главних тема на овој трибини је, такође, била та да све почиње од породице, што је за наш медиј објаснио вероучитељ Александар Срнић.

— Често цитирамо фразу да је породица темељ друштва, сваког друштва. Кроз историју се то увек тако показивало. Није случајно да је свака држава полагала, утемељивала неке законе који се тичу породица. Не због тога што је њој конкретно стало до породице, није то поента, него је поента била да, ако има стабилан систем, стабилне људе, знаће како да употребљава те људе. Макар из својих империорних интереса — казао је Срнић.

Потребно да сви буду једни уз друге, а то је на крају појаснила директорка ове образовне установе Маја Радоман Цветићанин.

— Сматрали смо да, као што смо деци пружили подршку и имали радионице, тако сматрамо да је подршка потребна и наставницима и родитељима. Школа је процес и заједница, заједница ученика, родитеља и наставника — рекла је директорка.

Она је била задовоњна бројем присутних родитеља на овој трибини, па је изнела закључак да то показује да су родитељи жељни информација и подршке и охрабрења. Такође закључује да смо сви осетили да нешто мора да се промени и да морамо прво да тражимо лек у себи. Наводи да свако своје дете треба да охрабри и ојача, и онда неће бити проблем вршњачког насиља, прича, изазова, јер ће деца с постављеним границама и подршком родитеља бити на добром путу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 + two =