Rode, „one stvari” i Hamlet

„Kobajagi donela me roda” naziv je monodrame koju je Zijah Sokolović izveo juče i za aleksinačke osnovce i srednjoškolce. Njen cilj je, kako to uvek ističe Sokolović, da se pomogne roditeljima da otklone nedoumice i objasne deci kako dolaze na svet a da to bude prirodno, istinito i razumljivo, sa merom i ukusom. Predstava je neobična jer se kroz edukaciju i humor govori o devet meseci izolacije u „privatnom vlasništvu u apatrtmanu kod mame”. Priču o tome kako su se njegovi roditelji upoznali i kako je on nastao, Sokolović je na sceni maestralno dočarao koristeći se mimikom, gegovima, pokretima i onomatopejom raznih zvukova. Na taj način uspeo je da jedina veza između publike i pozornice bude sam glumac.

Nakon predstave, Sokolović je održao je radionicu na kojoj je aleksinačkim đacima približio pozorište koje, kako je to Piter Bruk rekao, počinje onog trenutka kada glumac uđe u prazan prostor.

– Prostor pozorišta je fascinantan. Ja se bavim istraživanjem pozorišta koje je za mene društvena konvencija. To istraživanje je meni vrlo bitno. Ja kao glumac istražujem različite režije, istražujem granice glume kroz različita sredstva i okolnosti. Tako sam ušao u kabare i napravio kabaretsku predstavu koju igram više od 20 godina – rekao je Sokolović i istakao da se o pozorištu može mnogo naučiti i preko loših predstava, jer se preko suprotnosti, kako je rekao, najbolje uči.

Na primeru Hamleta objasnio je koji sve elementi moraju da se spoje kako bi predstava bila kompletirana i izašla pred gledaoce.

Zijah Sokolović iza koga je impresivna karijera duga 50 godina kao ambasador dobre volje UNDP-a (Program Ujedinjenih nacija za razvoj) igrao je u nekoliko nagrađivanih predstava koje se bave društvenim problemima poput droge i nasilja.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × five =