Роде, „оне ствари” и Хамлет

„Кобајаги донела ме рода” назив је монодраме коју је Зијах Соколовић извео јуче и за алексиначке основце и средњошколце. Њен циљ је, како то увек истиче Соколовић, да се помогне родитељима да отклоне недоумице и објасне деци како долазе на свет а да то буде природно, истинито и разумљиво, са мером и укусом. Представа је необична јер се кроз едукацију и хумор говори о девет месеци изолације у „приватном власништву у апатртману код маме”. Причу о томе како су се његови родитељи упознали и како је он настао, Соколовић је на сцени маестрално дочарао користећи се мимиком, геговима, покретима и ономатопејом разних звукова. На тај начин успео је да једина веза између публике и позорнице буде сам глумац.

Након представе, Соколовић је одржао је радионицу на којој је алексиначким ђацима приближио позориште које, како је то Питер Брук рекао, почиње оног тренутка када глумац уђе у празан простор.

– Простор позоришта је фасцинантан. Ја се бавим истраживањем позоришта које је за мене друштвена конвенција. То истраживање је мени врло битно. Ја као глумац истражујем различите режије, истражујем границе глуме кроз различита средства и околности. Тако сам ушао у кабаре и направио кабаретску представу коју играм више од 20 година – рекао је Соколовић и истакао да се о позоришту може много научити и преко лоших представа, јер се преко супротности, како је рекао, најбоље учи.

На примеру Хамлета објаснио је који све елементи морају да се споје како би представа била комплетирана и изашла пред гледаоце.

Зијах Соколовић иза кога је импресивна каријера дуга 50 година као амбасадор добре воље УНДП-а (Програм Уједињених нација за развој) играо је у неколико награђиваних представа које се баве друштвеним проблемима попут дроге и насиља.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + eighteen =