Резана лоза и у Ражњу

Сечењем славског колача у цркви Светог Илије у Ражњу, данас је обележен Свети Трифун, заштитник виноградара. Након службе у цркви, церемонија је настављена резањем лозе у винограду браће Гагић, Саше и Мирољуба, у атару села Мађера.

У винограду који изгледа импозантно види се да је уложено пуно труда и рада.

‒ Колико труда и рада треба у винограду сви знамо. Од три до пет година формирање, затим стубови и рад, све је то тешко, али ми и даље ширимо засад. Планирамо да имамо 50-60 ари и то радимо из љубави ‒ каже Саша, који планира да то буде мала породична винарија, али за сада имају довољне количине вине за своје потребе и за пријатеље.

Да су атари општине Ражањ погодни за узгој винове лозе може се видети посматрајући поља која окружују сам Ражањ, а какав квалитет постижу вина са овог поднебља сведоче многобројна признања које добијају две винарије, „Чаша вина и прича” из Претрковца и добро позната Винарија „Аалександар Тодоровић” из Липовца.

Део овогодишњег колача отишао је у Сокобању, јер је наредни колачар одатле,  али према свему судећи прослава заштитника виноградара се ни наредне године неће селити са територије општине Ражањ.

− Пошто другарство траје више година и како смо стални посетиоци ове манифестације, уз договор смо ми узели део колача ове године. Међутим, прослава Светог Трифуна неће се селити из Ражња, пошто планирамо да ову манифестацију догодине одржимо овде ‒ рекао је Марко Глишић из Сокобање, овогодишњи колачар.

Иначе, верује се да Свети Трифун на свој празник у земљу пободе угарак и од тог дана почиње да се топи снег. По неким веровањима овим даном почиње пролеће, а почиње да се буди и природа. Ако за Светог Трифуна пада киша родиће шљиве, ако падне снег година ће бити кишна и родна, а ако је ведро година ће бити сушна.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × one =