Ретко који народ у свету има некога као што је Свети Сава

Српска православна црква и верници данас обележавају Светог Саву који се сматра једном од најзначајнијих личности српске историје. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности и заштитником просветних установа.

Празник Свети Сава је установљен за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. После полувековне забране, 1990. године поново се обележава као школска слава.

Просветни радник и песник за децу, а и наш сарадник, Власта Н. Ценић каже да је прослава школске славе ове године скромнија, али да ништа не умањује значај овог српског великана. Ценић је врло емотивно говорио за наш медији и то обраћање преносимо у целости.


„Векова нас много дели и бескрајно небо плаво,

ал ми смо те заволели, учитељу Свети Саво!”

Vlasta Cenić
Власта Н. Ценић

Тако сам започео једну своју песму о нашем Светом Сави. Било је то написано за потребе школске светосавске приредбе. Много је стихова о Светом Сави. Пишу се већ вековима. Они красе сваку школу, а посебно ђачку славу. Некако, када прођу Божић и српска нова година, сви са радошћу ишчекујемо 27. јануар. Ђачку славу. Говорим то са поносом, као учитељ и као књижевни стваралац, јер Свети Сава је наш први и највећи просветитељ, а и зачетник српске средњовековне књижевности.

Ретко који народ у свету има некога као што је Свети Сава који  представља све најбоље и највеће врлине и особине народа.

„У време зиме, царства снегова, Србијом корача стопа његова.

Узалуд с неба пахуље шкропе: и невидљиве му видимо стопе!”

Корона је пореметила светосавске свечаности, у школама, у библиотекама, све је скромно, али ништа не умањује значај овег српског великана. Он и даље светли кроз време и постаје све актуелнији и све млађи. Његове поруке из дубине векова наше су звезде водиље у олујама данашњег времена-невремена.

„Из очију зраци лете, поруке нам шаљу разне:

да нам паре нису свете, већ вредности непролазне!

Да чинимо дела добра и коз време да трајемо!

Да је овај живот борба! Да праштамо! Да дајемо!

Своме циљу да тежимо! Да имамо снагу лављу!

Да будућност бележимо слогом, миром и љубављу!

Зажмуримо тихо само и видимо: цркву, звоник…..

Ми пут знамо, јер имамо светосавски светионик!”

Просветитељство је окренуто будућности, напретку и жељи за променама. Савремена школа и даље следи и кораке првог српског просветитеља – Светог Саве, залажући се за очување просветитељских идеја, стално унапређење и  побољшавање образовних принципа.

Дозволите да свима који се уче и онима који их уче – кажем: срећна слава Свети Сава!


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × two =