Ražanjci organizovano protiv pet ambalaže od pesticida

Pripremila Dijana Borojević

Opština Ražanj je jedna od retkih u Srbiji koja organizovano prikuplja pet ambalažu u kojoj su bili pakovani pesticidi namenjeni poljoprivrednoj proizvodnji. Govoreći voćarima u Lipovcu, ekolog Dragiša Todorović upoznao je prisutne da nakon upotrebe ambalažu treba najmanje tri puta isprati i iseći njeno dno kako se ona ne bi dalje koristila i izazvala trovanje.

– Traži se da se ambalaža u kojoj je bio preparat najmanje tri puta opere, zatim da se okrene naopako da bi se osušila, kao i da se iseče, da slučajno nekom ne bi palo na pamet da je koristi u druge svrhe. Mi smo jedna od retkih opština, pored Leskovca i Smederevske Palanke, koja od prošle godine organizovano prikuplja tu ambalažu da se ona ne bi svuda bacala. Takva ambalaža se odlaže u posebne kese, a postoje i specijalne ekipe, odnosno preduzeća koja se bave sanacijom tog otpada – objašnjava Todorović i naglašava da se radi o opasnom otpadu.

Todorović je napomenuo da on kao ekolog nije oduševljen kada čuje da se dosta preparata upotrebljava za zaštitu biljaka, ali je svestan ekonomske opravdanosti takvog ponašanja poljoprivrednika. On je lipovačkim voćarima govorio i o održivom razvoju.

– Održivi razvoj znači da mi živimo normalno, ali da i naša deca, i naši unuci dočekaju da imaju ista prava i iste ekološke uslove kao i mi. Ja moram da vam kažem da mi mnogo više resursa trošimo nego što ova planeta može da proizvede. U ovom momentu trošimo onoliko koliko bi mogla da proizvede tek jedna i po planeta, a do 8. avgusta 2016. godine mi smo potrošili onoliko kiseonika koliko je planeta u celoj godini mogla da proizvede.

Todorović je kazao da sve one preparate koji su veštački stvoreni iz organskih komponenti biljka ne prepoznaje, a to za posledicu ima da višak nerastvorenih materija ostane u biljci, pa posredstvom biljaka i životinjskog sveta dospe i u ljudski organizam.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − two =