Ražanj: Tamo gde čovek brine o sredini i pticama je ugodno

Opština Ražanj je od mnogih prepoznata kao područje koje vodi računa o životnoj sredini i komunalnoj higijeni. Taj ekološki pristup je prepoznat kako od lokalnog stanovništva, tako i od posetilaca ovog mesta smeštenog na živopisnim brežuljcima neposredno pored magistrale Beograd – Niš.

Ovog proleća i ptice su osetile svu dobrobit rezultata decenijske borbe Ražanjaca da svoj životni prostor učine zdravim i čistim. Nekoliko njih je svoje stanište iz uređenih parkova i negovanog drveća proširilo i na stub koji je namenjen za kačenje kablova. Na vrhu stuba je gugutka položila jaja, a u otvor pri dnu stuba uselio se vrabac. Ovo nije samo zahvalnost ljudima ovog mesta što čuvaju životnu sredinu, već i priznanje da su oni dobre osobe. Da nije tako, ove se ptice ne bi nastanile na ovom stubu i boravile sa tolikim poverenjem da im ovdašnji čovek neće učiniti ništa loše.

Naravno, ta ljubav je obostrana. Gugutanje ove ptice iz porodice golubova je melem i za prolaznike i one koji se nađu u centru Ražnja. Kao većina golupčarki i gugutke imaju vrlo skromno i šlampavo građena gnezda od samo nekoliko slamki i grančica. U gnezdu je najčešće jedno do dva jajeta, a mladi se izležu nakon 13 ili 14 dana. Gugutke se legu više puta zaredom, jer imaju velike gubitke jaja i mladih, a razlog gubitka su mačke, svrake, šojke, veverice.

Kada se ti podaci imaju u vidu ostaje jedino da se nadamo da će ova gugutka na fotografiji, koju je usnimila v.d. direktorka TO Ražanj Milena Janković, imati sreće i ovoj sredini podariti mladunčad i tako obogatiti Ražanj u kome žive plemeniti ljudi puni razumevanja za prirodu i životinjski svet.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nine − four =