Rajevski u Gornjem Adrovcu i ove godine okupio pesnike iz cele Srbije

Pripremio Milan Vlajić

Sa adrovačkog visa juče su se čuli stihovi namenski stvoreni za manifestaciju „Rajevskom u čast“ od tridesetak pesnika pristiglih iz Beograda, Kragujevca, Paraćina, Kruševca, Skorice, kao i Soko Banje, Lapova, Prokuplja i naravno Aleksinca. Izgovorena poezija iz crkvene porte kao da je upućivala poruke na sve četiri strane sveta podsećajući nas da su ljudskost, bratstvo i požrtvovanje naših predaka činovi koji se moraju pamtiti i poštovati.

Svojom pesmom na ovogodišnjim susretima predstavio se i Nenad Glišić iz Kragujevca, koji kaže da je veoma ponosan što je dobio priliku da svoje stihove govori Rajevskom u čast.

– Velika je stvar doći na ovo mesto zbog njegovih prirodnih karakteristika i prirodne lepote, zbog pogleda koji puca odavde. A tome se dodaje i istorijska težina koju ovo mesto ima i simbolika čina davanja života kakvu je izveo Rajevski za jednu zemlju u kojoj nije rođen i za ljude koje je znao samo po literaturi. U tom smislu prisustvo svih nas ovde jeste svojevrsna izjava divljenja zbog tog herojskog ultimativnog čina.

Sam predeo adrovačkog visa jednu od pesnikinja, Žanu Marjanov Prokić, podseća na vreme kada je čitala roman Ana Karenjina.

– Ja sam ovde po prvi put i zaista se predivno osećam. Vazduh je divan, čist, a ovo je mesto koje govori mnogo o prošlosti i koje me je vratilo u period kad sam čitala roman Ana Karenjina. Zaista se predivno osećam ovde.

Kada su gosti zadovoljni, onda je i domaćin ponosan, u ovom slučaju predsednica Književnog kluba „Velimir Rajić“ Aleksandra Pavlović, koja to nije skrivala.

– Ovi susreti, bar što se domaćina tiče, bili su uspešni. Čulo se mnogo lepih i kvalitetnih stihova, a ono što obogaćuje ovu manifestaciju jesu stihovi namenski pisani baš za crkvu ili lik Rajevskog. Imali smo pesnike iz više gradova i zaista nam je drago što se mnogo ljudi okuplja na ovaj dan i što odaje poštu Rajevskom.

Na mestu pogibije čuvenog pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog već 2. septembra očekuje nas novo okupljanje. Tada će biti obeležena 140. godišnjica boja na Gornjem Adrovcu i pogibije pukovnika Rajevskog, velikog heroja i prijatelja srpskog naroda.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × two =