Izložba o srpsko-turskim ratovima od večeras u Domu kulture

Izložba Zavičajnog muzeja iz Jagodine pod nazivom „Jagodina i okolina u srpsko-turskim ratovima 1876 – 1878“ biće otvorena večeras u 19 sati u Art galeriji Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu. Kako je za naš radio potvrdio direktor aleksinačkog Zavičajnog muzeja Aleksandar Nikezić, ova izložba pored dokumenata na panoima na uvid posetiocima nudi i deo oružja i knjiga toga doba.

Aleksinac je bio važna tačka u borbama za oslobođenje srpskih teritorija u oba srpsko-turska rata, a neke od najznačajnijih bitaka i pobeda izvojevane su upravo na današnjoj teritoriji naše opštine. Prošle nedelje obeležena je 140. godišnjica Šumatovačke bitke, jedine savezničke pobede u Prvom srpsko-turskom ratu, a za nekoliko dana očekuje nas još jedan veliki jubilej – 140. godišnjica bitke kod Gornjeg Adrovca i pogibije pukovnika Rajevskog.

Zavičajni muzej će večeras promovisati i sedmi broj časopisa „Karadžić“, koji se i u ovom broju bavi temama iz istorije, etnografije, arheologije, antropologije, istorije umetnosti, tradicije i predstavlja sponu savremenog čoveka i društva sa prošlim vremenima.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × two =