Радови уметника са Косова и Метохије пред Алексинчанима

Изложба радова Удружења ликовних уметника Косова и Метохије (УЛУКиМ) синоћ је свечано отворена у Дому омладине Дома културе у Алексинцу.

Поставку изложбе чине радови 32 уметника, од фрескописа до апстракције, употпуњени скулптурама израђеним од гвожђа, пешчаника, мермера, теракторе и др. Идејни творац овог пројекта, подржаног до стране Министарства културе Републике Србије, је Покрајински културни центар Приштина – Лепосавић.

− Покрајински културни центар Приштина са привременим седиштем у Лепосавићу у оквиру својих активности, у оквиру пројекта, дошао је на идеју да Удружење ликовних уметника са Косова и Метохије на неки начин помогне и да презентује радове чланова овог удружења који су везани за Косово и Метохију на различите начине. Неки од њих живе и даље ту и стварају на поднебљу, неки су у расељеништву, имамо и студенте, професоре, заиста су стале раме уз раме једни уз друге да покажу јединство и да презентује нове ликовне поетике – рекла је, за наш портал, Јована Савић Јевтић, в.д. директора Покрајинског културног центра Приштина – Лепосавић.

Удружење ликовних умтника Косова и Метохије основано је 1967. године од стране Владимира Владе Радовића, првог школованог сликара на Косову и Метохији, академика Светомира Арсића Басаре, као и многих ликовних уметника са Косова и Метохије који су у то време стварали и чинили ликовни живот у јужној покрајини.

Изложба ће за индивидулне посете бити отворена до 15. фебруара.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 + two =