Свечана комеморација поводом 81. годишњице

Пригодним комеморацијама и полагањем цвећа код споменика у Суботинцу и спомен-костурнице испред Основне школе „Љупче Николићˮ у Алексинцу сутра ће бити обележена 81. годишњица погибије алексиначке групе Озренско-паризанског одреда у Суботинцу.

Према најави, програм обележавања годишњице погибије десет бораца Озренско-партизанског одреда у Суботинцу почеће у 10 часова, што нам је и потврдио Мића Милојевић, секретар овдашњег Удружења бораца.

− Делегације Месне заједнице Суботинац и Удружење бораца у 10 часова положиће цвеће на споменик погинулим борцима у близини где се тај догађај и десио у Суботинцу, а у 11 часова код спомен-костурнице испред Основне школе „Љупче Николић” цвеће ће положити потомци и делегације патриотских организација чиме ће одати заслужену пошту погинулим борцима Озренско-партизанског одреда − најавио је Милојевић.

Што се тиче самог догађаја, треба рећи да је зима на почетку 1943. године за борце Озренско-партизанског одреда била изузетно тешка. Како због велике хладноће, тако и због недостатка хране, одред се поделио на неколико група. Алексиначка група се 3. фебруара затекла у Суботинцу код партизанског сарадника Данила Ивановића званог Чолић. Међутим, он их је издао Недићевцима, који су у току ноћи опколили ову групу у плевњи. Дошло је до целодневне неравноправне борбе у којој је погинуло 10 партизана, међу којима и Момчило Поповић Озрен и Дракче Миловановић оснивачи овог одреда. Двојица су се ипак спасила. Њихова тела су сахрањена у заједничкој гробници испред ОШ „Љупче Николићˮ.

Обележавање организују Одбор за неговање традиција и обележавање значајних историјских догађаја и датума општине Алексинац и Удружење бораца Народноослободилачког рата општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × five =