Fabrika vode

Радови који ће променити изглед и функционалност Фабрике воде

Пројекат побољшања водоснабдевања на подручју општине Алексинац започет 2012. године, полако улази у своју завршну фазу. Након што су у протеклих неколико година, замењене азбестне цеви у дужини од 16 километара, на ред је дошла и реконструкција и доградња Фабрике воде у Бресју. Јануара су почели радови на сређивању фабрике и њихов завршетак се очекује до краја године, што ће зависити од временских услова.

Цела инвестиција за радове који су рађени у последње три године износи четири милиона евра од тога је милион и 200 хиљада донација Немачке развојне банке KfW, два милиона и 800 хиљда је кредит који се враћа у периоду од 12 година на 24 једнаких рата, што нам је потврдио и директор ЈКП „Водовод и канализација” Драгиша Симић.

‒ Ми смо утрошили милион и по евра за замену азбестне мреже, а два и по милиона евра нам је остало за реконструкцију фабрике воде. С тим што је међународни тендер изашао на два милиона и 840 хиљада евра, ми део морамо доплатити из наших средстава. Најповољнија понуда је била 2 милиона и 840 хиљада евра, а следећа понуда је била четири милиона и 600 хиљада евра. Хоћу да кажем да смо добили извођача који је био јако повољан за нас и за уградњу комплетне опреме на нашем постројењу ‒ каже Драгиша Симић, директор ЈКП „Водовод и канализација” у Алексинцу.
Након завршетка радова у фабрици воде, Алексинац ће добити објекат у коме је уграђена савремена опрема европских произвођача. Осим што су замењени таложници и филтери на већ постојећим постројењима, дограђена су и нова у којима ће, поред осталог, бити уграђена и опрема за озонирање.

Fabrika vode

Такође, уређује се спољашњи и унутрашњи простор објеката, чиме се побољшава и енергетска ефикасност, а у плану је асфалтирање око фабрике противпожарног пута, као и долазне саобраћајнице до улазне капије.

Садашња улагања су једина значајна од 1985. године када је Фабрика воде „Бресје” изграђена. Захваљујући двема производним линијама снабдевање потрошача водом је било уредно иако су радови били у пуном замаху.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven + 8 =