„Пут до позоришта” и моћ уметности

Књига „Пут до позоришта”, која је синоћ у оквиру пратећег програма феставила ПИП представљена овдашњим љубитељима писане речи, прави је поучник а и извор сазнања о појединим личностима којe су обележилe нашу културну стварност у једном периоду. Стварана је интелектуалном снагом једног редитеља, позоришног мислиоца и позоришног педагога, Небојшe Брадићa.

Као што нас овом публикацијом аутор води кроз позоришни и интелектуални живот виђен његовим богатим искуством рада у театру, било као редитеља, драматурга или челног човека позоришних кућа, тако нам презентује и друштвене односе који су веома важни за живот и улогу театра.

− Позориште је сигурно место у којем се осећамо безбедним зато што је тај плодни холдинг, који већ постоји више од четири хиљаде година упрво нешто што даје човеку да себе ослушкује али да буде у том перманентном дијалогу са другим човеком, са оним који је на сцени. Уосталом, то јесте суштина позоришта. Јесте основа онога што о чему велики Питер Брук у својој књизи „Празан простор” говори, да је позориште управо то, да један човек на сцени стоји док га други посматра и то је довољно. − истиче Брадић.

Брадић, у изјави за наш медиј појашњава одређене ставове који су га делом руководили у стварању ове књиге коју треба да прочитају не само љубитељи позоришта, већ сваки појединац који жели да обогати своје искуство живљења.

− У позоришту је још увек могуће успоставити концентрацију која је у свакодневном животу изгубљена. Превасходно зато што је велики притисак медија и појединац можда мисли у тренутку да му је све доступно али то му је доступно на онај начин на који, користећи његово време и податке, друштвене мреже, одједном почињу да њега самог користе. На тај начин му не враћају оно што мисли да тиме добија а то је доступност и могућност да стекне можда нове пријатеље путем друштвених мрежа у дигиталном свету, да нађе нови посао, нову љубав. − додаје овај режисер.

Иначе, Небојша Брадић је тренутни актуелни селектор Фестивала Првоизведедних представа,односно на следећем, једанаестом фестивалу догодине, гледаћемо представе по његовом избору.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 5 =