„Протина беседа” постаје традиција

Протина беседа, академија поводом 155. година од рођења Проте Стевана Димитријевића, биће одржана у понедељак, 25. јануара, у Великој сали Дома културе. Ово је друга по реду својеврсна академија у част Алексинчанина који је задужио не само Алексинац већ и читаво српство.

Прота Стеван Димитријевић

Овогодишњи програм отвориће предавање „Протино сведочење о уласку Бугара у Призрен 1915. године” аутора Светлане Ђурђевић, професора историје у Алексиначкој гимназији, која се бави биографијом Проте Стевана Димитријевића. Након тога биће представљена апликација „Алексинац кроз време”, својеврсни интерактивни водич кроз историју Алексинца са освтом на знамените личности и споменике који красе нашу општину. Апликацију ће представити Огњен Маринковић (Култура++), а подршку у реализацији ове апликације дала је Општина Алексинац и сам Центар  за културу и уметност.

Вече ће потом музичком нотом оплеменити Наташа Николић, солиста Омладинског хора Центра за културу и уметност, а посетиоци „Протине беседе” моћи ће у холу Дома културе да разгледају и изложбу фотографија и докумената, поставку Завичајног музеја Алексинац.

Почетак програма је заказан за 18 сати, а улаз је слободан за све заинтересоване.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × four =