Промоција књиге „Др Драга Љочић – Незаборав”: Ко је била прва српска лекарка и „алексиначка снаха”?

Завичајно одељење библиотеке „Вук Караџић” Алексинац у четвртак, 24. марта, организује промоцију књиге „Др Драга Љочић – Незаборав”, ауторке Љубице Милорадов из Футога.

Ово је монографија о докторки Драги Љочић Милошевић, револуционарки свог времена, првој српској лекарки, првој жени која је након удаје поред мужевљевог презимена задржала и девојачко презиме, а оно што је најзанимљивије о њој је чињеница да је била „алексиначка снаха”. Драга Љочић била је жена Аранђела Раше Милошевића, знаменитог Алексинчанина, некадашњег министра народне привреде, управника државних монопола, учесника Тимочке буне, али и велика подршка својој супрузи која је за оно време била авангарда.

Др Драга Љочић Милошевић била је мајка четири кћери, револуционарка у својој професији, борац за женска права, хумана и пожртвована. Дала је велики допринос друштву и времену у коме је живела, покренула велике реформе у својој струци, али и за права жена у друштву. Несебично се жртвовала и борила да прокрчи пут женама које су после ње, такође, изабрале ову професију.

Ово је идеална прилика да љубитељи локалне историје и наши суграђани сазнају нешто више о лику и делу др Драге Љочић Милошевић, али и њеном супругу Раши Милошевићу, кроз занимљив биографски роман. Поред саме ауторке књиге, госпође Милорадов, учешће у промоцији имаће и професори историје Светлана Ђурђевић и Зоран Стевановић, руководилац Завичајног одељења библиотеке Александра Милошевић и уредник програма Синиша Голубовић.

Промоција књиге биће одржана у просторијама библиотеке са почетком у 18 часова.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − fourteen =