Промена слике о Ромима

Удружење Ромкиња „Нада” из Алексинца уз финансијску подршку „Реконструкције Женски фонд” од марта месеца реализује пројекат „Брак на други поглед”. Циљ пројекта је да се кроз радионице и предавања младим Ромкињама предоче све последице раног ступања у брачну заједницу. Осим што ће остати ван образовног система, рани бракови их могу довести у позицију тешког сиромаштва као и до тога да постану потенцијалне жртве породичног или партнерског насиља. Управо о овој теми било је речи на данас одржаној радионици у основној школи „Вук Караџић” у Житковцу.

‒ Овај пројекат пружа психолошку подршку групи од 15 девојака како би се охрабриле и оснажиле, како би саме могле да одлучују о свом животу, да следе своје потребе и да јасно искажу своје мишљење о томе да је свођење жене на улогу мајки и супруга погрешно. На данашњој радионици под називом „Људи као живе књиге” своја искуства ученицама од петог до осмог разреда пренеле су једна студенткиња, једна ученица Алексиначке гимназије и једна Ромкиња која се веома рано удала – каже председница Удружења „Нада” Наташа Петровић.

Анабела Саћиповић, студенткиња друге године Правног факултета у Нишу наглашава значај образовања које ће им знатно олакшати живот и лакше запошљавање а што ће, како очекује, променити слику Рома већинском становништву.

Упркос извесним препрекама, пут ка образовању утабала је и Тијана Малићевић. Упоредо са гимназијским стиче и образовање из средње медицинске школе јер намерава да студира медицину. Сматра да се без обзира на околности до циља може доћи само ако постоји мотивација, воља и подршка породице.

Због слабог материјалног стања Данијела Тодоровић из Прћиловице је напустила школу и удала се са 16 година.

‒ Живела сам само са мајком, желела сам, али због слабог материјалног стања нисам могла да се школујем, заљубила сам се и ушла у брак. Саветовала сам ове младе девојке да не следе мој пример него да заврше школу па тек онда да размишљају о породици – истиче Данијела Тодоровић.

Пример Данијеле Тодоровић засигурно неће следити Ана Митровић ученица осмог разреда. После основне школе планира да стекне и средње образовање.

‒ Ове радионице су биле веома корисне, планирам да наставим школовање. Имам велику подршку Наташе Петровић и директора школе а очекујем да ће и моји родитељи да промене мишљење јер тренутно нису за то да наставим школовање – рекла нам је Ана.

До завршетка овог пројекта у плану је одржавање дебате на којој ће представници појединих институција бити упознати са овим проблемом, предавање Ане Саћиповић из нишког Удружења Ромкиња „Освит” која је и радила истраживање на подручју алексиначке општине као и једна улична акција на којој ће бити дељени беџеви које су ученице направиле на радионицама.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − 2 =