Sadnice

Prolećni poljoprivredni radovi: „Mi nikoga ne ugrožavamo”

Vanredno stanje nije omelo poljoprivrednike da iskoriste ovo lepo vreme proteklih nekoliko dana, pa prolećni poljoprivredni radovi teku koliko-toliko normalno. Zahvaljujući ovim vremenskim uslovima ratari postižu da urade sve poslove, što nam je i potvrdio Srba Trifunović, jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača na teritoriji naše opštine.

− Nama poljoprivrednicima dozvoljeno je i tokom vikenda da radimo na svom imanju. Mada, ja smatram da mi nikoga ne možemo da ugrozimo, jer si u polju sam, a na pola kilometra oko tebe nema nikog koga bi mogao da ugroziš ili da tebe neko ugrozi − kaže Trifunović. 

Ovaj lužanski ratar, koji obrađuje preko 80 hektara površine, počeo je setvu kukuruza na 20, a uporedo radi i zaštitu strnih žita koja se prostiru na još toliko hektara. Zaštitu radi, jer se, u zavisnosti od terena, pojavila bolest na pšenici i to u delovima oko pruge, gde je slabije konstitucije, dok je u nižim delovima polja, prema Moravi bolja. Ono što je takođe bitno, jeste da preparata za zaštitu ima dovoljno na tržištu i ratari funkcionišu za sada normalno.

− Što se lično mene tiče, ja sam uradio zaštitu žita, na setvi sam negde na polovini, sve to ide lepo, lepa je bila priprema zemljišta. U jednom prohodu smo mogli to da uradimo, pošto zemlja nije bila ni previše mokra ni previše suva, baš su uslovi bili idealni što se toga tiče − dodaje Trifunović. 

Ovako dobri uslovi u ratarstvu sigurno će obezbediti dovoljno hrane za preko 80 grla krupne stoke koja se nalaze u Trifunovićevoj štali. Kako se pored tovnog, bavi i mlečnim govedarstvom, kod njega za sada nema problema oko otkupa mleka, a ni isplate.

− Čuo sam od nekih drugih da imaju problem sa isplatom, otkup ide i dalje redovno pošto se neke mlekare već žale na slabiju naplatu proizvoda, ali kod nas sada nema problema. Cene su takve kakve su, nismo zadovoljni, a što se tiče otkupa jesmo − žali se Srba Trifunović. 

Trifunović dodaje da iako njemu jeste, mnogima nije isplaćena subvencija za priplodna grla za 2019. Za tov junadi jeste deo, ali ima ljudi kojima skoro ništa nije isplaćeno. Ono što jeste svima isplaćeno, to su subvencije po hektaru za ovu godinu.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

fourteen − 13 =