Sadnice

Пролећни пољопривредни радови: „Ми никога не угрожавамо”

Ванредно стање није омело пољопривреднике да искористе ово лепо време протеклих неколико дана, па пролећни пољопривредни радови теку колико-толико нормално. Захваљујући овим временским условима ратари постижу да ураде све послове, што нам је и потврдио Срба Трифуновић, један од највећих пољопривредних произвођача на територији наше општине.

− Нама пољопривредницима дозвољено је и током викенда да радимо на свом имању. Мада, ја сматрам да ми никога не можемо да угрозимо, јер си у пољу сам, а на пола километра око тебе нема никог кога би могао да угрозиш или да тебе неко угрози − каже Трифуновић. 

Овај лужански ратар, који обрађује преко 80 хектара површине, почео је сетву кукуруза на 20, а упоредо ради и заштиту стрних жита која се простиру на још толико хектара. Заштиту ради, јер се, у зависности од терена, појавила болест на пшеници и то у деловима око пруге, где је слабије конституције, док је у нижим деловима поља, према Морави боља. Оно што је такође битно, јесте да препарата за заштиту има довољно на тржишту и ратари функционишу за сада нормално.

− Што се лично мене тиче, ја сам урадио заштиту жита, на сетви сам негде на половини, све то иде лепо, лепа је била припрема земљишта. У једном проходу смо могли то да урадимо, пошто земља није била ни превише мокра ни превише сува, баш су услови били идеални што се тога тиче − додаје Трифуновић. 

Овако добри услови у ратарству сигурно ће обезбедити довољно хране за преко 80 грла крупне стоке која се налазе у Трифуновићевој штали. Како се поред товног, бави и млечним говедарством, код њега за сада нема проблема око откупа млека, а ни исплате.

− Чуо сам од неких других да имају проблем са исплатом, откуп иде и даље редовно пошто се неке млекаре већ жале на слабију наплату производа, али код нас сада нема проблема. Цене су такве какве су, нисмо задовољни, а што се тиче откупа јесмо − жали се Срба Трифуновић. 

Трифуновић додаје да иако њему јесте, многима није исплаћена субвенција за приплодна грла за 2019. За тов јунади јесте део, али има људи којима скоро ништа није исплаћено. Оно што јесте свима исплаћено, то су субвенције по хектару за ову годину.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + thirteen =