Projektil u Mozgovu

Пројектил из Мозгова „погодио” Пасуљанске ливаде

У рејону села Мозгова овог викенда, тачније у суботу, изведено је гађање које су у Министарству одбране описали као историјски тренутак, јер је први пут од 1991. године испаљен пројектил домета 40 километара. Опитно гађање из самоходне топ-хаубице „нора” заједно су извели припадници Мешовите артиљеријске бригаде и Техничког опитног центра и стручњаци из фирме „Југоимпорт СДПР”, а циљ се налазио на Пасуљанским ливадама.

Projektil u MozgovuГађању је, према саопштењу министарства, присуствовао и министар Александар Вулин, рекавши да Војска Србије на овај начин осваја и оно што је некада имала.

‒ Ово је за нас историјски дан и показало се да смо у стању да повратимо способности које смо некада имали – рекао је Вулин.

Он је додао да је веома мали број земаља на свету које су у стању да праве и оруђе и муницију коју то оруђе користи.

‒ Наша земља показује да је сачувала Одбрамбену индустрију Србије и да Војска Србије има на кога да се ослони, као и да је у стању да парира било којој светској сили када су у питању артиљерија и далекометни артиљеријски пројектили ‒ поручио је министар одбране. 

Projektil u Mozgovu

По речима помоћника у Министарству одбране Ненада Милорадовића, Србија је једна од ретких земаља, међу 10 у свету, које имају могућност да развијају овакву врсту далекометних артиљеријских система, оруђа и муниције и система за управљање ватром.

Како је саопштено овом приликом, гађање на дометима од 40 километара до сада је реализовано само у земљама у којима је Србија извозила ове системе.

Projektil u Mozgovu

Фотографије преузете са сајта Министарства одбране 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 16 =