Program Centra za kulturu u 2017. godini usmeren na borbu protiv kiča, površnosti i neukusa

Centar za kulturu i umetnost Aleksinac  najznačajnija je ustanova kulture u gradu koji ima bogatu kulturu pozorišnog, književnog, muzičkog, umetničkog života uopšte, i koji generacijama uspeva da iznedri znamenite umetnike i kulturne poslenike.

U saopštenju za medije, dostavljenom Radio Aleksincu, navodi se da će i ove godine Centar za kulturu nastaviti svoje redovne aktivnosti u okviru pozorišnog, likovnog, književnog, filmskog, muzičkog i dr. programa sa idejom da se pred nekulturoim i primitivizmom ne sme ustuknuti, već još istrajnije upustiti u borbu negovanjem istinskih vrednosti koje oplemenjuju dušu. Ta misija biće ostvarena kroz projekte koji su u našoj sredini vrlo prepoznatljivi – Prolećni i Jesenji likovni salon, Dečiju likovnu radionica, Muzički klub u okviru koga radi Dečji hor „Mali vokali”, Dečji filmski festival, Letnji i zimski bioskop, Pokretni bioskop, Kulturno stvaralaštvo na selu, Stidio glume, Dane kulture…

DSC_0937
V.d. direktorke Centra za kulturu i umetnost Maja Radoman Cvetićanin u 2017. godini najavljuje nove projekte u borbi protiv kiča i šunda u kulturi i našoj svakodnevici

Ova ustanova organizator je i manifestacija koje su Aleksinac već pozicionirale na kulturnoj mapi Srbije i regiona – festival Književni susreti „Gordana Brajović“ ove godine organizuje se dvadeseti put, Festival prvoizvedenih predstava punom salom svake večeri potvrđuje potrebu i značaj, dok bijenalnu izložbu „Srpski pejzaž“ u stručnim krugovima nije potrebno posebno određivati.

Osim već pomenutih programa Centar za kulturu organizator je i proslave Dana opštine, Šumatovačke bitke, Smotre recitatora, a ulogu suorganizatora ima u svim velikim manifestacijama kao što su Pekarski dani, smotre horova i orkestara, susreti pesnika koje organizuje Književni klub „Velimir Rajić”, izložbe koje priređuje Zavičajni muzej, Na Moravi vodenica stara i drugim kulturnim aktivnostima. U svim javnim aktivnostima svih aktera kulturno-umetničkog života u opštini, Centar za kulturu je prisutan bilo da učestvuje u realizaciji programa, pružanju tehničke podrške ili obezbeđivanjem prostora.

Misija ove ustanove kulture jeste razvoj kulturnih vrednosti i podsticanje mladih i dece na stvaralaštvo i kreativnost, dodaje se u saopštenju. Umetnost mnogih epoha težila je, baš kao i savremena umetnost, elitizmu, a savremen način života, otuđenje čoveka, kupoholičarski mentalitet taj proces potpomažu. Ustanove kulture koje su problem prepoznale, aktivno se bore protiv površnosti, neukusa i nekulture. Izlaze iz utvrđenih šablona, izazivaju neobičnošću, provociraju smelošću. Centar za kulturu je spreman za ovakav izazov brojnim aktivnostima koje planira u 2017. Neke od aktivnosti realizovaće se u okviru uobičajenih programskih aktivnosti grupisanim u projekte Školigrica, ALEF (Aleksinački letnji festival), Selu u pohode, Rajevski, stvarnost i fikcija, Veče Tome Zdravkovića…

Nova vremena  donela su i nove izazove, pred kojima se ne sme posustati, već iz sukoba sa njima izaći snažniji i uvereniji da borba nije uzaludna. U borbi protiv nekulture i primitivizma samo se zajedničkim naporom iskustva i svežine može pobediti. Suštinska otvorenost, komunikativnost i spremnost za saradnju olakšavaju napore na putu pobede kulture. Klub ljubitelja umetnosti okupiće volontere i ljubitelje svih vrsta umetnosti zainteresovanih da svojim idejama i ličnim angažovanjem unaprede kulturni život grada. Aktivnosti ovog volonterskog kluba osim obaveštavanja i povezivanja, razmene znanja i veština, biće da se spregom iskustva, mladosti i radoznalosti pokrenu u misiji oplemenjivanja i očuvanja istinskih kulturnih i umetnićkih vrednosti.

U nadi da ćemo predloženim aktivnostima ispuniti
očekivanja naših sugrađana i ostaviti trag za budućnost, pozivamo sve stručne, sposobne i vredne predstavnike kulture i privrede naše opštine da svojim znanjem, umećem i iskustvom pomognu revitalizaciji kulture u našoj opštini, kako bismo svi zajedno doprineli razvoju opštine Aleksinac, stoji u saopštenju za medije koji potpisuje v.d. direktorke Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu Maja Radoman Cvetićanin.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + 9 =