Јучерашња киша помоћи ће појединим усевима

Након дужег сушног периода са високим температурама, током јучерашњег дана пала је озбиљна количина кише на територији наше општине. Према подацима Републичког хидро-метеоролошког  завода, највише падавина је било подно Јастребца, па је у Породину забележено преко 25 и по литара кише, док је у Мозгову пало око 7 литара по квадрату. Да ли је ова киша закаснила и да ли ће утицати на принос јесењих усева, остаје да се види након бербе.

Што се тиче кукуруза, он је у различитим фенофазама развоја, од млечне до технолошке зрелости, а све у зависности од времена сетве, од ФАО групе зрења, од типа земљишта, примењене агротехнике. Има усева који су, на лакшим типовима земљишта и са смањеном агротехником, већ у зрелости и очекује се почетак жетве.

Кише сигурно могу да допринесу квалитету зрна код усева који су још увек при крају наливања зрна која још нису ушла у крај воштане зрелости, тако да може да се поправи квалитет приноса код неких хибрида зависно од групе зрења, зависно од стасности усева, од фенофазе развоја, мишљења је  Саша Станковић, саветодавац из Пољопривредно саветодавне и стручне службе Ниш.

− Високе температуре и врућ ветар у задњих двадесетак дана су сигурно убрзали сазревање и умањили квалитет зрна код кукуруза. Зависно од примене агротехнике и типа земљишта може се ипак очекивати неки просечан род кукурза за територију Нишавског округа од 5,5 тона по хетару у зрну. Имаће произвођача који сходно примењеној агротехници могу да очекују и приносе између 7,5 и 9 тона по хетару, а у системима заливања сигурно и више. Опет кажем, можемо бити задовољни с обзиром како је година била неповољна и могу се очекивати солидни приноси − процењује Станковић.

Овај стручњак је мишљења да ће ове падавине сигурно да допринесу да се регенеришу траве, луцерке, црвене детелине и да дају евентуално још један откос који би био изузетано важан састојак за потребе кабасте сточне хране код сточара.

Што се тиче сунцокрета он је при крају зрења, очекује се почетак жетве чим се за то створе повољни услови да се комбајнима може ући на парцеле. Сунцокрет је ове године имао повољне агроеколошке прилике и може се очекивати његов солидан род.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four − two =