Признање младом пчелару

Данас се завршава тродневни 17. Фестивал меда који се поводом Младенаца одржава у главној алексиначкој улици и ово је јединствена прилика где грађани могу да набаве мед провереног квалитета директно од пчелара.

Ове године мед и своје производе од меда изложилa су четири пчелара и то Пољопривредно газдинство Димитријевић из Доњег Крупца, а из Житковца Пчеларска кућа Николић, Газдинство Ђорђевић и Пчеларска фарма Стојановић.

На иницијативу Радио Алексинца, Удружење „ДАРСˮ и Друштво пчелара Алексинац су прошле године установили Признање „Војислав Стојановићˮ које је и ове године додељено за најуређенији штанд на Фестивалу меда. Жири који су чинили заменица председника општине Маријана Радивојевић, председника СПОС-а др Родољуб Живадиновић и представник ДАРС-а и Клуба новинара Милан Влајић није имао нимало лак задатак, али је већином гласова ово признање додело Пчеларској кући Николић из Житковца коме су плакету уручиле Војиславове ћерке, чије име носи признање.

Поред тога што студира машинство, овогодишњи добитник награде Горан Николић је један од најмлађих пчелара, односно, кренуо је са 14 година да се бави пчелама и та љубав траје већ читаву деценију.

– Већ десет година се бавим пчеларством, 2014. године сам кренуо са тим, мајкина породица се бавила пчеларством и од њих сам то наследио. Узео сам две и ево то је сада порасло на преко 40 кошница. Заволео сам тај посао и пчеле су постале део мене – рекао је Горан Николић, овогодишњи добитник награде, који још додаје да због обавеза на факултету, и што овако, за сада ипак не планира да повећава број кошница.

Иначе, Војислав Стојановић је био познати пчелар из Житковца који је добитник многобројних признања Друштва пчелара Алексинац, Регионалне асоцијације југоисточне Србије и СПОС-а.

Видео запис ове приче можете погледати на порталу АРС видео.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + 13 =