Припрема празника у пуном јеку

Након Нове године, сада нам предстоји прослава Бадњег дана и Божића. Према традицији, богата трпеза је саставни део празновања Бадњег дана и Божића, а сви они који још нису стигли да купе потребне намирнице могу да се препусте понуди алексиначке Зелене пијаце. Како је бадњи дан последњи дан Божићног поста, суво и свеже воће је незаобилазни део посног обеда. То је највероватније и разлог зашто за сувим шљивама, орасима и смоквама влада велико интересовање купаца.

На пијаци се суве шљиве могу пазарити по цени од 250 до 350 динара у зависности да ли су са коштицом или без, док за килограм очишћених ораха треба издвојити 500-650 динара. Орах у љусци кошта од 100 до 120 динара, а за килограм сувих смокви треба платити око 200 динара. Јабуке коштају од 50 до 100 динара, цена мандарина је од 150 до 170. Цена печенке је од 50 до 60 динара за килограм.

Међутим, и поред солидне понуде, продавци на пијаци нису баш задовољни пазаром, јер је и ове године приметан мањи број купаца. Ипак, велике су гужве у маркетима и пиљарама где је понуда слична, а цене нешто више.

Понуда око пијаце од данас је богатија и за један нови артикл, а оно што је приметно, јесте да је понуда бадњака много мања него минулих година. Ко год не може да оде ван града, бадњак може набавити по цени од 50 до 250 динара, у зависности од величине и аранжмана. Божићна пшеница кошта 100, а рукохват сламе 50 динара. Наравно, поједине божићне икебане достижу цену и до 1000 динара.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + seven =