Превентивним прегледима обележен Светски дан борбе против дијабетеса

У циљу превенције и ране дијагностике, као и значају здравих животних навика које смањују ризик од настанка дијабетеса, данас су у нашем граду организоване акције бесплатног мерења шећера у крви и крвног притиска.

У просторијама Туристичко-информативног центра, а у организацији Дома Здравља и Црвеног крста у Алексинцу, мештанима је пружена прилика да разговарају са доктором и обаве брз, превентивни преглед.

На данашњем прегледу у просторијама Туристичко-информативног центра, драстичнијих пацијената и проблема није било, а одзив је био прихватљив. Већину прегледаних чинили су хронични али добро регулисани пацијенти, који редовно прате своје стање. Превентивни прегледи са собом носе велики значај, као и то да је рано откривање болести веома битно, што нам је објаснио и доктор Андреја Ђорђевић.

  ̶ Јако је битно радити на превенцији. Грађани треба да самоиницијативно проверавају своје гликемије. У случају да примете неке неправилности, треба се обратити свом изабраном лрекару а онда ћемо ми, у оквиру Дома здравља, даље спроводити дијагностику и, наравно, уколико је потребно, поставити дијагнозу и наставити са даљим лечењем  ̶  објашњава др Ђорђевић.

Он још и додаје то да се у нашем граду показује тенденција пораста оболелих од дијабетеса. Изнео нам је и податак да се у свету процењује око 531 милион оболелих, а у србији је око 770 000.

 

 

 

 

 

 

Шећерна болест или дијабетес, једна је од најчешћих незаразних болести. Дијабетес је у свету пети, а у Србији трећи водећи узрок умирања од свих узрока смрти, и пети узрок оптерећења болешћу, зато је веома битно превентивно посећивати прегледе, јер они играју кључну улогу у очувању здравља.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + 6 =