Грађани скоро без примедби на нови буџет

У сали скупштине општине Алексинац, где је данас одржан отворени састанак о буџету за наредну годину, било је прилично тихо. Могло се чути само једно питање директора Јавно комуналног предузећа „Комуналне услугеˮ Далибора Марковића које се односило на финансирање услуге одношења кабастог отпада из великих контејнера са неколико локација у Алексинцу, што ће се, како је потврдила начелница финансија, и даље финансирати средствима из буџета. Већи део данашњег састанка протекао је у представљању нацрта предстојећег буџета.

Иако су грађани имали прилику да се укључе у расправу и дају свој суд, скоро нико ово право није искористио ни усмено, а ни у писаном облику. Једини пристигли писани предлог тиче се јавног информисања и он је упућен од стране медијских радника. Могућност да се, по њиховој препоруци, повећају средства за медије, биће размотрена још једном, обећао је први човек локалне самоуправе.
Медијски радници су у свом образложењу навели примере локалних самоуправа из окружења са знатно, чак и двоструко мањим буџетом, који за медије издвајају поприлично већа средства од Општине Алексинац.

По речима предлагача буџета, председника Далибора Радичевића, треба уложити више напора да се што већи број грађана укључи у креирање најважнијег документа који локална самоуправа током године реализује.

– Превасходно, овај буџет јесте намењен грађанима општине Алексинац. Није било неких великих примедби. Циљ буџета је да нам, пре свега, школе и предшколске установе имају добре услове за рад, то овим буџетом мислим да успевамо – рекао је Радичевић. 

Он је најавио и први ребаланс буџета за наредну годину, којим ће бити повећана средства за одржавање путне инфраструктуре.

– Оно што општина има као стални проблем јесте одржавање путне инфраструктуре, због великог броја насеља и разгранатих путева. Оно што се не види у овом буџету јесте да смо добили одређена средства за реконструкцију тих путева, тако да ћемо у току следеће године имати машине на свим путним правцима и гледаћемо да све деонице доведемо до краја. Наравно, увек ће остати још посла, али то ћемо оним средствима које ћемо на првом ребалансу уврстити у буџет додатно појачати – најавио је Радичевић. 

Према плану, општински буџет за наредну годину биће 1.855.518.555 динара и чине га текући приходи и примања из буџета, нешто више од 1.775.635.000 динара. Пренета средства су око 65 милиона, док пренета неутрошена средства за посебне намене износе преко 15 милиона. Након завршене јавне расправе која је трајала до јуче и данашњег отвореног састанка, нацрт буџета наћи ће се пред већницима, а затим и пред одборницима Скупштине општине Алексинац.

фото: Ирена Димитријевић

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × two =