Препорука: За ризичне – која је на располагању, остали могу да бирају

У Алексинац је данас допремљена кинеска вакцина „Синофарм”, пре десетак дана један број медицинских радника, запослених у Дому у Кулини и Геронтолошком центру „Јеленац”, као и корисника услуга, вакцинисао се америчко-немачком вакцином „Фајзер/Бионтек”, а очекује се и руски „Спутник”.

И поред уверавања стручњака да су све ове вакцине добре, грађани ће имати и ту могућност да се лично определе за неку од ове три према свом уверењу. Алексиначки епидемиолог др Родољуб Живадиновић каже да су три вакцине у Србији већ доступне, а да се очекују вакцине и од још три произвођача.

− Кинеска вакцина урађена по најмодернијој технологији, али по старим принципима израде вакцине, тако да је то мртва вакцина. Садржи у себи мртве вирусе, међутим управо зато што је мртва, она изазива нешто слабији одговор имуног система, али је и најбезбеднија што се тиче могућих нежељених реакција – каже др Живадиновић.

Он још и напомиње да нема разлога ни за плашење од других вакцина, ни од руске, ни од америчке по питању нежељених реакција.

− Што се тиче америчке, она је до сада највише дата, чини ми се, на планети (свету) и на милион случајева буде десетак алергичних реакција, које нису биле нешто посебно озбиљне. Према томе, све је то у границама неког нормалног тока и нормалног понашања и код других вакцина − објашњава наш саговорник.

Др Живадиновић објашњава технологију производње „Фајзер/Бионтек” вакцине.

− Што се тиче америчке, она је направљена једном модерном технологијом. О тој технологији се није много причало у јавности, али она није направљена јуче, она се примењује у медицини најмање двадесетак година. Али никада у виду вакцине, већ за терапију неких других болести. Конкретно, ради се о једној информацији, не знам како то сада да испричам да људи разумеју. Када организам препозна неки проблем, он треба да да одговор. Да би се створио тај одговор, мора да буде информационим РНК ланцима пренесен неком другом делу ћелије. Та информациона РНК (рибонуклеинска киселина) носи информацију шта треба тамо неки рибозом да нарави. Конкретно, информациона РНК у фајзеровој вакцини је јавно објављена, сваки кодон на њој је познат, свака нормална јака институција, способна организационо технолошки, може да провери ако неко не верује, пошто се много помињу разне теорије завере. Према томе, та информациона РНК има задатак да натера ћелије нашег организма да створе управо тај део корона вируса који изазива имунитет на реакцију. Чим га створи, наш организам почиње на њега да ствара антитела и врло брзо ви добијете заштиту. Она има једну особину коју друге вакцине немају, нема никакве конзервансе у себи. Када погледате све оне приче о вакцинацијама из претходних година, видећете да су се сви теоретичари завере, наравно и то је без разлога и неутемељено на науци и знању наших стручњака, највише су се оптуживали управо конзерванси. Управо у Фајзеровој вакцини нема конзерванаса и зато се и чува на тако ниским температурама. Према томе, то је једна од њених предности − сматра овај епидемиолог.

О вакцини, за коју се процентуално за сада највећи број грађана Србије изјашњава, наш саговорник каже.

− Руска вакцина је жива, не садржи вирус короне, већ садржи један безазлени аденов вирус који нашем организму не може да направи никакве проблеме, али је генетском модификацијом, употребљена је ГМО технологија, онај део са корона вируса који изазива наш имунитет на реакцију, постављен на површини тог вируса и практично ви имате један генетски модификован вирус који ће изазвати ваш имуни систем да створи антитела. А неће проузроковати никакву штету, јер, кажем, вирус је безазлен. То је главна њена особина – сматра др Живадиновић.

По његовим речима, што се тиче руске вакцине, можда је у овом тренутку и најспецифичнија за нас организационо, јер она мора да се држи на температури од највише -18, па може и -20 степени и када се извади из замрзивача, мора да се апликује у року од два сата.

− Што се тиче америчке, она стоји у посебном замрзивачу у Београду на -70, -80 степени и када се извади из тог замрзивача, дистрибуира се широм Србије и у року од пет дана након вађења из тог замрзивача за дубоко замрзавање, она мора да се апликује и она је можда најкомотнија по том питању чувања, апликовања и тако даље. Док је кинеска, као и свака друга вакцина, можемо је чувати у фрижидеру − завршава др Живадиновић причу о овим вакцинама.

Он упозора да на званичном сајту Дома здравља постоје објаве са карактеристикама ових вакцина.

− Ми објављујемо искључиво званична упутства. Већ се по медијима може чути нешто детаљније о свакој вакцини, али кажем, читајте званично упутство и управљајте се према њима и онда донесите одлуку коју ћете вакцину примити. С тим, све оне угрожене групе не треба да много размишљају коју вакцину да приме. Треба да приме ону која је прва доступнана територији општине у датом тренутку. По две дозе вакцина се примају, с тим што размак није исти. Када први пут дођете да се вакцинишете, добићете тачан датум када треба да дођете по другу дозу − категоричан је алексиначки епидемиолог др Родољуб Живадиновић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − eight =